Együttműködési megállapodás a "Nyitott Bíróság" program keretében

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke és Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, amelyben a "Nyitott Bíróság" programban való részvétel kereteit határozták meg. A Győri Törvényszék elsők között csatlakozott a 2012. novemberében indult országos programhoz, amelynek keretében bírák, bírósági titkárok részvételével Győrben, Sopronban és Kapuváron is több közép-és általános iskolával működik együtt egy jogtudatos generáció felnevelése érdekében. 
 
A programban a különböző korcsoportok igényeikhez igazított programokon vehetnek részt, így  az általános iskolás korosztály bírósági épületbejáráson és perszimuláción. Az épületbejárás során lehetőségük nyílik a diákoknak a műemlék épület megtekintésére, rövid bevezető után játékos formában ismerkedhetnek meg a bírósági tárgyalóteremmel, a tárgyalásokkal, valamelyik olvasmány élmény vagy mese szerepel a perszimulációs feladatban. A gimnáziumi korosztály részére a jogi ismeretterjesztés – rendhagyó iskolai osztályfőnöki óra keretében – a cél, ahol a jogtudatosság, a jogszerű magatartás hangsúlyozása, az áldozattá válás megelőzése egyaránt középpontba kerül. 
 
A 14 éven felüliek számára a közlekedési, a kábítószerrel kapcsolatos cselekményekről, garázdaságról tartott előadás hasznos, mindemellett megtanulhatják a diákok, hogy váratlan helyzetekben mit tehetnek, tetteiknek milyen következményeik vannak, lehetnek. Az érettségiző korosztály számára a nyári szünet előtt a munkajog területéről tartott ismeretterjesztés szerepel a programban, a munka világába való kikerülés előtt érdemes felkészülni, tájékozódni a munkaszerződések legfontosabb rendelkezéseiről, a diákmunkával érintetteknek pedig kiemelkedően fontos az erre vonatkozó speciális szabályok megismerése.  Az októberben aláírt együttműködési megállapodásban a felek a diákok minél szélesebb körű részvételét tűzték ki célul a "Nyitott Bíróság" programban. 
 
 
Győr, 2016. november 2.