Együttműködési megállapodást írtak alá Kecskeméten

A bíróságok szolgáltató jellegét a 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kecskeméten, a törvényszék épületében tartott sajtótájékoztatón.
 
Olyan szolgáltatásokkal kell kiegészíteni a bíróságok működését, amelyek közvetlenül vagy közvetetten javítják a szervezet hatékonyságát, és erősítik az állampolgárok elégedettségét - hangsúlyozta Handó Tünde.
 
Az OBH elnöke a szolgáltatások közül kiemelte a tanúgondozási programot, amelyben a Kecskeméti Törvényszék élen jár. Ennek az a jelentősége, hogy a tanúk magabiztosan, a jogaikat, kötelezettségeiket ismerve, félelem nélkül jelenjenek meg a bírósági tárgyalásokon - mondta, hozzátéve, hogy ehhez a tanúk kapjanak meg minden segítséget a bíróságtól.
 
Handó Tünde utalt arra, hogy a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megerősítése érdekében az OBH munkacsoportot hozott létre, amely jogszabály-módosításokat kezdeményezett.
 
Beszámolt arról, hogy a bíróságokon elindították a gyermekmeghallgató szobák kialakításának programját, valamint a képzésben is változások történnek, mert a fiatalkorúak büntetőügyeit tárgyaló bírók képzésének megújítása mellett a polgári ügyekben gyermekekkel foglalkozó bírók felkészítése is megújul.
 
Handó Tünde hangsúlyozta, kapcsolódik a szolgáltató jellegű igazságszolgáltatáshoz a mediációs program is. Európában is egyedülálló módon sikerült létrehozniuk a bíróságon is a közvetítés intézményét, amelynek 2014-től még nagyobb jelentősége lesz, hiszen bizonyos ügyszakokban már kötelező mediációs tájékoztatás rendelhető el. Fontosnak nevezte, hogy erre felkészüljön a bírósági szervezet és felkészüljenek a közvetítők is.
 
Elmondta, hogy újfajta lehetőség nyílik meg a szabálysértési hatóságok és a bíróságok számára, a szabálysértési közvetítés. Véleménye szerint a közvetítésnek sok területen egyre nagyobb jelentősége lesz, a bírósági eljárásban és a társszervek munkájában is.
 
Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke bejelentette, szeptember 16-án két bírósági közvetítő kezdi meg munkáját a Kecskeméti Járásbíróságon. A Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta azt is, hogy a megyében egységes tanúgondozási rendszert dolgoztak ki, valamennyi járásbíróságra kijelölte a tanúgondnokokat, továbbá intézkedett tanúszobák kialakításáról. A Kecskeméti Járásbíróságon felújított és gyermeksarokkal kibővített tanúszobát alakítottak ki - tette hozzá.
 
Az OBH elnökének jelenlétében Bicskei Ferenc és Dávid Károly dandártábornok, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány együttműködési megállapodást írt alá, amely több területre kiterjed. A megállapodás tartalmazza a két szervezet között kölcsönös oktatási és szakmai tevékenység végzését, valamint a főkapitányságon kialakított gyermekmeghallgató szoba törvényszék általi használatát.
 
A hírt átvette még:
JogiFórum, Népszabadság, BácsMegye, Hírhatár, MagyarOnline, Híradó.hu, Ügyvédvilág, Borsod Online, Webrádió, Klubrádió, Népszava, Magyar Hírlap
 
 
MTI