Elérhetőek a bírósági fogalmazói felvételi versenyvizsga típusfeladatai

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2017. I. félévében ismét meghirdette a bírósági fogalmazói pályázatot. Az új alapokra helyezett felvételi eljárás a megismételt államvizsga jelleg helyett a pályázó motivációit feltáró és a bírósági fogalmazói (későbbi titkári/bírói) munkavégzéshez szükséges kompetenciákat mérő vizsgáztatásra épül.  
 
A felkészülést segítendő az OBH legkésőbb a pályázati határidő előtt 15 nappal közzéteszi a bíróságok honlapján a 2016. II. félévi bírósági fogalmazói felvételi írásbeli és szóbeli versenyvizsgák típusfeladatait.  A pályázóknak hasonló feladatokat kell majd megoldaniuk a vizsgákon. 
 
A vizsgázók tapasztalatai szerint a 2016. II. féléves vizsgák pozitív légkörben folytak. A feladatok elgondolkodtatóak, szerteágazóak voltak és alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a rátermettséget vizsgálják, és hosszú távon is megfelelő pályázók kiválasztását tegyék lehetővé.
 
Az írásbeli vizsga során teszt jellegű kérdések, esszékérdés és szövegértési feladat kidolgozása vár a felvételizőkre, a szóbeli vizsga alkalmával egyedül vagy több pályázó által közösen megoldható jogesetet, helyzetgyakorlatokat (élethelyzet, munkahelyi szituáció) kell megoldaniuk. 
 
Az írásbeli és a szóbeli típusfeladatok a hivatkozásokra kattintva elérhetőek. 
 
A bírósági fogalmazói felvételi pályázati kiírása itt megtekinthető