Életpálya koncepció: cél egy megalapozott modell kidolgozása

2015. április 2-án rendezték meg az Országos Bírósági Hivatalban a bírói életpálya koncepció második konzultációs napját, amelynek keretében az OBH, az Országos Bírói Tanács (OBT), a Magyar Bírói Egyesület (MABIE), a Bírósági Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és szakmai együttműködő partnerként a Kúria, a koncepció kidolgozására együttműködési megállapodást kötött.

A konzultáción dr. Handó Tünde, az OBH elnöke köszöntőjében az életpálya koncepció kapcsán annak összetettségét hangsúlyozta, hiszen az az illetményrendszer rendezésén túl a munkakörülmények javítását, illetve a folyamatos szakmai fejlődést is jelenti. Az OBH elnöke felhívta a figyelmet továbbá azon elvek fontosságára, amelyek mentén kell az életpálya koncepciót kialakítani, úgymint kiszámíthatóság, biztonság, teljesítmény elkötelezettség, élethosszig tartó folyamat – vagyis az egyéni és a szervezeti érdekek összhangja.

A koncepció kapcsán szólt arról, hogy míg a nettó kezdőbírói illetmény a legalacsonyabb az unióban, addig az Európai Bizottság által publikált igazságügyi eredménytábla alapján a magyar ítélkezés Európa élvonalába tartozik. Ezért az életpálya-modell kialakítása nem csupán az OBH feladata, hanem a szervezetek közös vállalása kell, hogy legyen, amely folyamat első lépése az együttműködési megállapodás aláírása.

Az aláírással egyidőben bejelentették a Bírói Életpálya Szakértő Testület megalakulását is, amely a koordinációs feladatokat látja el, illetve szakmai támogatást nyújt a koncepció kialakításához. Bejelentették továbbá egy külön intranet felület elindítását, ahol a szakmai anyagokon túl interaktív fórum is a bírák rendelkezésére áll, hogy elképzeléseiket, ötleteiket, javaslataikat megosszák.

Az aláírást követően szekcióüléseken folytatódott a munka, amelyeket dr. Makai Lajos, a MABE elnöke, dr. Tőzsér Lajos, illetve dr. Domonyai Alexandra, a MABIE alelnökei, valamint Trappné dr. Kiszely Rita, a MABIE országos választmányi tagja, az OBT tagja moderáltak.

A szekcióülések beszámolói után, zárszavában a MABIE elnöke értékelte a nap folyamán elhangzott észrevételeket, véleményeket és hozzászólásokat, amelyek segítik majd a szakértő testület munkáját abban, hogy megalapozott modellt dolgozzanak ki, és terjesszenek október 15-ig a kormány elé.

Kapcsolódó anyag:

További képek a rendezvényről >>>

Budapest, 2015. április 2.