Elfogadta az Igazságügyi Bizottság az OBH elnökének 2017. I. félévi beszámolóját

A magyar bíróságok európai összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblája évről évre megerősíti, hogy a szervezet dinamikusan fejlődik, s több tekintetben sikerült behoznia a 2012 előtti lemaradást. Sőt, az igazságügyi igazgatás egyes területein sikerült felzárkózni, vagy akár le is körözni az Unió élmezőnyét. Ilyen például a bíróságok digitalizációja - emelte ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának 2018. július 10-én tartott ülésén, ahol a 2017. I. féléves beszámolóját tárgyalták. Dr. Handó Tünde elmondta: a bírók és az ügyfelek szempontjából egyaránt fontos, hogy csökken az ügyteher. 2017 első félévében a bíróságok közel 190 000 peres ügyet fejeztek be, mely 17 000 üggyel, 10 százalékkal meghaladta az érkezett ügyek számát. Mindeközben az ügyhátralék átlagosan az ötödével csökkent, míg a két éven túl folyamatban lévő eljárások száma öt év alatt lényegében megfeleződött. Az OBH elnöke hangsúlyozta: a hivatal igazgatási feladatokat lát, az ítéletek minőségéért a Kúria felel. Megjegyezte azonban, hogy a járásbírósági szinten tárgyalt civilisztikai ügyek 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedik.   
 
A javuló ügyforgalmi eredményeket egyébként nemcsak a hazai statisztikák, hanem nemzetközi felmérések is folyamatosan visszaigazolják. Az Európai Bizottság idén ötödik alkalommal közzétett, az uniós tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblája szerint a közigazgatási ügyeket valamennyi ítélkezési szinten a magyar bíróságok bírálják el a leggyorsabban az EU-ban, s tavaly is második volt hazánk ezen a ranglistán. A felmérésből az is kitűnik, hogy – mint arra fentebb utaltunk - a magyar bíróságok a legjobbak között vannak az elektronikus ügyintézésre való áttérésben is. Dr. Handó Tünde e tekintetben fontosnak tartotta megemlíteni a beszédfelismerő programok bevezetését, ami jelentős terhet vehet le a bírók válláról, hiszen a most tesztelt szoftverek az élőszót automatikusan írott szöveggé alakítják. Ezzel jelentős időt lehet megspórolni az ügyvitelben. Itt érdemes megemlíteni az e-akta projektet, melynek célja, hogy az ügyfelek könnyen, biztonságosan és bárhol hozzáférjenek az ügyük irataihoz. 
 
Az elmúlt év egyik legnagyobb kihívását az új eljárásjogi kódexek alkalmazására való felkészülés jelentette az OBH elnöke szerint. Dr. Handó Tünde példaként rámutatott: annak érdekében, hogy zavartalan legyen az átállás a régiről az új polgári perrendtartás szabályainak alkalmazására, 1800 oldalas e-learning tananyagot állítottak össze. 
 
Fontos megemlíteni, és erre dr. Handó Tünde különösen büszke volt, hogy tavaly három bíróság is elnyerte a családbarát munkahely díjat. Mint mondta: ahhoz, hogy a bírói életpálya vonzó legyen, nem elég a bírói illetmények emelése, megfelelő munkakörülményeket és munkahelyi légkört is kell teremteni. Ehhez nyújt hátteret az OBH.  
 
Az Igazságügyi bizottság az OBH elnökének 2017. I. féléves beszámolóját elfogadta. 
 
Az OBH elnökének 2017. I. féléves beszámolója ide kattintva olvasható el.