Elfogadta a parlament az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2015-ös beszámolóját

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke december 7-én tartotta meg beszámolóját a bírósági szervezet 2015-ös működéséről, melyet az Országgyűlés december 13-án elfogadott.
 
A beszámolóban dr. Handó Tünde egyebek mellett elmondta, hogy miközben 2011. és 2015. között a bírák és igazságügyi alkalmazottak száma szinte azonos maradt – 2015-ben is mintegy 11 000 fő, ebből 2900 bíró teljesít szolgálatot Magyarországon –, addig a bíróságokra érkező ügyek száma több mint a negyedével emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bíróságokra most már évente csaknem másfél millió ügy érkezik. Kiváló eredmény, hogy még így is sikerült több ügyet befejezni, mint amennyi érkezett, így tovább csökkent az ügyhátralék, még gyorsabb lett az ügyintézés. Különösen úgy figyelemre méltóak ezek az adatok, hogy a magyar ítélkezés európai összehasonlításban is az élvonalba tartozik. Az Európai Bizottság által évente közzétett igazságügyi eredménytáblán 2015-ben – de az azóta közzétett 2016-os összefoglaló szerint is – előkelő helyen, az uniós tagállamok első harmadában szerepel a hazai ítélkezés időszerűsége, hatékonysága.
 
A száraz statisztikai adatok mögött mindig látni kell az embert: azt a megfeszített munkát, amely sikerre vezetett. Ezért hálás köszönettel tartozunk a bírósági szervezetben dolgozó minden kollégának, akik nap mint nap azért fáradoznak, hogy a bíróságok végső soron a társadalom megelégedésére működjenek.
 
Az OBH elnökének 2015. évi beszámolója ide kattintva olvasható.
 
Dr. Handó Tünde parlamenti beszámolója itt tekinthető meg.