Elítélték Erzsébet királyné gyilkosát

A Nyitott Bíróság program keretében második alkalommal rendeztek perszimulációs versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén működő gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatos diákjainak a Miskolci Törvényszéken.
 

A versenyen az Erzsébet királyné sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőpert kellett feldolgozniuk a 8 fős csapatoknak. A bíróság tagjai a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság bírái voltak, míg a diákoknak kellett eljátszaniuk Luigi Lucheni vádlott, az ügyész, a védő, Sztáray Irma grófnő és Aarogona hercege tanúk, továbbá az igazságügyi szakértők szerepét. A megküldött nyomozati anyagot és a vádiratot felhasználva a védekezési stratégiát a csapatoknak kellett kitalálniuk, így három eltérő megoldás is született a versenyzők részéről.

 

Elhangzott a cselekményt részletesen feltáró, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomás, volt olyan vádlott, aki tagadta a bűncselekmény elkötését, a harmadik csapat pedig egy összeesküvés-elmélettel próbálta a vádlott bűnösségét árnyalni.
 
A zsűri tetszését leginkább a Miskolci Szemere Bertalan Szakgimnázium csapata által előadott valósághű és lehengerlő előadás nyerte meg, míg a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákjainak előadását egyformán színvonalasnak ítélték meg, így ezen két csapat megosztott második helyezést értek el.