Elkezdődött a Bíróságtörténeti Hét

A bírósági történeti emlékek megőrzése és a hagyományápolás jegyében az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2017. szeptember 11-én ünnepélyesen megnyitotta az első alkalommal megszervezett Bíróságtörténeti Hetet és a hozzá kapcsolódó bíróságtörténeti kiállítást. A szeptember 15-éig tartó rendezvénysorozatnak a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) ad otthont. 
 
Az OBH elnöke hangsúlyozta, a kezdeményezés célja a tudományos munka és az ismeretterjesztés felkarolása. Az OBH igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatot a tudományos élettel, hiszen a jogalkalmazás számára lényeges, hogy a bírák kellő tudással felvértezve tudják megoldani ügyeiket. Hozzátette, a Bíróságtörténeti Hetet évfordulók köré szervezték, ezek közül a legnagyobb hatású a korszerű büntetőeljárás első hazai kódexének 120 évvel ezelőtti megszületése.
 
A bíróságtörténeti kiállítás az aktuális évfordulókhoz kapcsolódva mutatja be az OBH történeti projektjének fő irányait, foglalkozik például az elsőfolyamodású bíróságok felállításával, Juhász Andor, a Kúria egykori jeles elnöke, Barcsay László volt berettyóújfalui járásbírósági elnök és Ráth György polihisztor ítélőtáblai bíró életútjával is.
 
A kiállítás megnyitóján Prof. dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára kiemelte, a bírósági szervezetnek kötelessége és felelőssége, hogy foglalkozzon saját történetével, mert ez az identitás lényege. Szükséges, hogy egy szervezetnek legyenek tradíciói, szimbolikus eljárásai és nagy elődei, akikre fel lehet nézni.  
 
Dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírája, a kiállítás egyik szervezője hozzátette, bíróságtörténeti ez a pillanat, hiszen a Magyar Igazságügyi Akadémián első alkalommal tartanak olyan rendezvénysorozatot, amely kiállítással, szakmai megbeszéléssel, konferenciával, könyvbemutatóval irányítja rá a figyelmet a bíróságtörténeti kutatásokra. A Bíróságtörténeti Hetet pénteken bíróságtörténeti konferencia zárja „A magyar bűnvádi perrendtartás múltja és jelene” címmel.
 
Az OBH elnökének nyitóbeszéde ide kattintva elérhető
 
Dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária nyitóbeszéde itt olvasható
 
Az M5 bíróságtörténeti kiállításról szóló beszámolója ide kattintva megtekinthető (11:00-nál). 
 
"Kalandozás a múltban" - a Zalagerszegi Törvényszék írása itt olvasható.
"Bírósági múlt és jelen - Könyvsorozat a Szegedi Ítélőtábla történetéről" - a Szegedi Ítélőtábal írása itt olvasható.
"Kiállítás a Miskolci Törvényszéken a Bíróságtörténeti hét programjaként" - a Miskolci Törvényszék írása itt olvasható.
"Bírósági történelem és nagy elődeink" - a Szekszárdi Törvényszék írása itt olvasható.
"A Karcagi Járásbíróság történetének bemutatásával folytatódik a bíróságtörténeti kutatómunka Jász-Nagykun-Szolnok Megyében" - a Szolnoki Törvényszék írása itt olvasható.
" Bíróságtörténeti kiállítás a Győri Törvényszéken" címmel itt olvasható a Győri Törvényszék írása.