ELTE ÁJK Orientációs Napok

Hatalmas érdeklődés övezte az ELTE ÁJK Orientációs Napok keretében 2016. szeptember 7-én rendezett kerekasztal beszélgetést, ami idén is a jogászi hivatás és a társadalom kapcsolatát, a jogászok felelősségét és a választott pályák témakörét járta körbe. A közel 500 fő befogadására képes előadóterem megtelt az érdeklődő „gólyákkal”.
 
A kerekasztal beszélgetés résztvevői a különböző szakmai szervezetek kimagasló képviselői voltak, akik saját szakterületükről adtak átfogó képet, hiteles és valós információt a hallgatóknak.
 
Dr. Berke Barna, az európai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, Dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Fazekas Géza, a Legfőbb ügyészség szóvivője és a társadalmi szervezetek képviseletében Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért Közhasznú Egyesület ügyvezetője ültek egy asztalhoz és járták körbe a hallgatókat foglalkoztató legfontosabb kérdéseket.
 
Természetesen személyes pályaválasztási motivációjukról és azóta a pályájukon szerzett tapasztalataikról is szót ejtettek, amellett, hogy tájékoztatást adtak a leendő bíróknak, ügyészeknek, ügyvédeknek a pályára kerülés szigorú és olykor nagyon nehéz feltételeiről.
 
Dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki igazgatási tevékenysége mellett a büntető kollégium másodfokú szakágában ítélkezik, többek között beszélt a bírói hivatás szépségéről és nehézségeiről, a pályaválasztási tendenciákról és konkrétan a bíróvá válás útjáról. Az elnök asszony kitért a tanulmányi háttér fontosságára, arra, hogy mire kell felkészülniük a hallgatóknak, beszélt a bíróságok munkarendjéről, a javadalmazásról és nem utolsósorban a bírók társadalmi megbecsüléséről és a fogalmazó képzésről is.
 
Az ELTE ÁJK idén második alkalommal kimondottan a gólyák részére szervezte meg az Orientációs Napok  rendezvénysorozatát, ahol nemcsak egymással és a felső évfolyamos hallgatókkal, az oktatókkal, hanem a jogászi hivatással és annak alapértékeivel ismerkedhetnek meg a leendő jogászok.
 
Budapest, 2016. szeptember 7.