Emléktábla avatás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

Emléktáblát avatott Jablonszky Ferenc építész, a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete   tervezőjének  tiszteletére  dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor a Fővárosi Törvényszék elnöke 2014. december 2-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság  épületében. Az emléktábla avatására az Országos Bírósági Hivatal által kiírt Országos történeti pályázat támogatásával  került sor. 
 
A bírósági szakmai igazgatási vezetők részvételével tartott avatóünnepségen, dr. Fazekas Sándor  a Fővárosi Törvényszék elnöke méltatta az 1864-ben született Jablonszky Ferencet, aki korának egyik legismertebb, leghíresebb bírósági épülettervező mérnöke volt. A Műszaki Egyetemen diplomát szerző építész negyven  bírósági épületet tervezett, melyek közül a legjelentősebb  munkája a Központi Királyi  Járásbíróság – a mai Pesti Központi Kerületi Bíróság  - tervének elkészítése volt. Jablonszkyt Székely Ferenc  akkori igazságügy miniszter kérte fel a munkára és Szászországba, Poroszországba küldte, hogy tanulmányozza a bírósági épületeket. 1912. szeptemberében kezdődött az építkezés, és 1914-ben átadták az épületet. Két év alatt készült el a 32 000 négyzetméteres négyemeletes konglomerátum, Európa legmodernebb igazságügyi palotája, ahol a teljes épületben  villanyvilágítást vezettek be. Korát megelőzve, 1914-ben adták át a  körforgó liftet, ami ipartörténeti ékesség. Az épületben óriási gázkazánnal működtetett  központi fűtésrendszert alakítottak ki akkor,  amikor többi  bírósági épületben még kis kályhákkal fűtöttek.  
 
A falakat az okker négy árnyalatában megjelenő, a Zsolnay gyárban készült csempesor borította, melynek eredetije az emeleten most is látható. Az épület átadásakor 117 bírói dolgozószoba volt az épületben, melynek berendezését Lingel Károly műhelye készítette. A bútorok közül sajnos mára már egy sem maradt meg. 27 tárgyalóterem azonban eredeti állapotában látható, melynek tölgyfabútorzata Mahunka Imre fagépműhelyében készült. A modernség jegyében olyan ügyfélcentrumot hoztak létre, ahol a különböző fényjeleknek és tábláknak köszönhetően  ütemezetten mehettek a jogi képviselők a tárgyalásokra.  
 
Dr. Fazekas Sándor szólt arról is, hogy 1999-től a Pesti Központi Bíróság elnökeként ő irányította   az épület több mint tizenhárom évig tartó teljes rekonstrukcióját. Az értékek megőrzése mellett, a modern kor igényeit figyelembe véve  zajlott a felújítás,  melynek végeredménye méltó Jablonszky Ferenc művéhez.
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke ünnepi beszédében megemlítette, hogy  az Országos Bírósági Hivatal sokat tesz azért, hogy minél többen bekapcsolódjanak a  hagyományok ápolásába és tisztelettel adózzanak múlt értékei előtt. Az Országos történeti  pályázat keretében  több bíróságon is emléktáblát avatnak, konferenciát, kiállítást rendeznek, könyvek jelennek meg bírói életpályákról. Tájékoztatott arról, hogy a  Fókuszban a bíróság című bírósági épületeket bemutató fotópályázat, érintőlegesen kapcsolódik a fentiekhez, melynek  díjátadó ünnepségére december 3-án kerül sor.  
 
Budapest, 2014. december 2.