Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti jelenét és nem tervezheti jövőjét sem” - ezen ismert gondolattal köszöntötte dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági történelem és hagyományápolás” témában 2015-ben kiírt pályázatának eredményeit bemutató ünnepségen.
 
A pályázat keretében – folytatván a korábbi évben már sikeresnek bizonyult együttműködést – a törvényszék megbízást kötött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Magyar Jogtörténeti Tanszékével, amelynek PhD hallgatói: dr. Masa Gabriella és dr. Pétervári Máté Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével végezték levéltári kutatásaikat a Szegedi Törvényszék történetének feltárása érdekében.
 
A megvalósult kutatás és az Országos Bírósági Hivatal támogatásának köszönhetően a pályázat keretében elkészült a Szegedi Törvényszék történetét bemutató második kiadvány, amely a „Szemelvények a Szegedi Törvényszék bíráinak életéből” címet viseli.
 
A kutatás eredményeként feltárt életutak alapján került kiválasztásra Dr. Hamza Géza személye, akinek 1900-tól 1910-ig betöltött elnöki tevékenységéhez – többek között - a Szegedi Törvényszék épületének bővítése és a Szentesi Járásbíróság épületének megvásárlása is fűződik.
 
A törvényszék egykori elnöke előtti tisztelgésként a Szegedi Törvényszék Dísztermének névadójául Dr. Hamza Gézát választotta, akinek tiszteletére állított emléktáblát 2016. március 11. napján leplezte le Dr. Tárkány-Szűcs Babett a Szegedi Törvényszék elnöke és Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár.
 
Az emléktábla leleplezését követően került bemutatásra a Szegedi Törvényszék történetét bemutató második kiadvány, amely a törvényszéken egykor szolgálatot teljesítő bírák életpályáiba enged betekintést.
 
Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária a kiadvány bemutatóján kiemelte, hogy a kutatás második fázisát jelentő életrajzi vizsgálódások különös nehézségét jelenti, hogy összefoglaló anyagok nem állnak rendelkezésre csak a megmaradt elnöki iratokban lehet a személyi állományra vonatkozó információkat fellelni. Hangsúlyozta: az egyes bírák életpályának feltárása nem csak történeti szempontból nyújthat érdekességeket, de mindenképpen példát állíthat a jelen jogászi és birói generációi számára.
 
Zárásul a törvényszék elnöke köszönetét fejezte ki az Országos Bírósági Hivatalnak, amely 500.000,- Ft-al járult hozzá a fenti eredmények megvalósításához, valamint minden a pályázatban közreműködő munkatársnak.
 
 
További képekért kattintson ide.
 
 
Szeged, 2016. március 11. 
 
A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya