Eötvös Károly Jogásznap a Veszprémi Törvényszéken

A Veszprémi Törvényszék és a  Magyar Jogászegylet Veszprém Megyei Szervezete 2016. április 8-án tartotta közös rendezvényét a Veszprémi Törvényszék dísztermében.
 
Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke megnyitójában utalt arra, hogy sok évre visszamenő hagyománya van a Veszprémi Törvényszéken a jogászi hivatásrendek közötti együttműködés támogatásának, amelynek része a mai rendezvény is. A múlt-jelen-jövő jogászi munkában is megjelenő dialektikája kapcsán felhívta a figyelmet az ismeretek bővítésének, a látókör szélesítésének fontosságára. Megemlítette, hogy a törvényszék is aktívan bekapcsolódik az Országos Bírósági Hivatal sikeres pályázata révén a múlt feltárását célzó kutatásba: a Veszprémi Törvényszék 1871 és 1945 közötti történetének bemutatását célzó kiadvány ünnepélyes könyvbemutatójára a tervek szerint nyár elején kerülhet sor.
 
Dr. Kovácsfiné dr. Nagy Judit, a MJE Veszprém Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében Eötvös Károly halálának 100. évfordulója kapcsán felelevenítette Veszprém vármegye egykori szülöttjének életútját és pályájának főbb állomásait, kitérve a tiszaeszlári vérvádperben nyújtott teljesítményére, két érdekességet is kiemelve abból, melyek Eötvöshöz kötődtek.
 
Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa "Migránsválság, Euróválság - Az európai integráció válaszúton" címmel tartott előadást.
 
Dr. Sárközy Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke a non-profit szervezetek (egyesületek, alapítványok) új Ptk. hatálybalépése utáni jogállásáról beszélt.
 
Az előadásokat Dr. Békés Ádám ügyvéd Ph.D. zárta, aki a készülő új büntetőeljárási törvény új irányait elemezte a védelem és a sértetti képviselet ellátásában.
 
Valamennyi előadó készséggel válaszolt a hallgatóság részéről felmerült kérdésekre is. A rendezvény a résztvevők visszajelzése alapján sikerrel zárult.
 
 
 
Veszprém, 2016. április 11.