Eredményes évet zárt a Tatabányai Törvényszék - Elkezdődtek az évértékelő összbírói értekezletek - VIDEÓ

A jogbiztonság védereje a bíróság – mondta dr. Handó Tünde a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint ezért lényeges, hogy az ítélkezés mindig időszerű és megalapozott legyen. Hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet, s így a Tatabányai Törvényszék is e küldetés teljesítésére törekszik.
 
A számszerű eredmények közül kiemelte, hogy miközben a befejezett törvényszéki büntető peres ügyek száma országos szinten lényegében nem változott a 2016. évihez képest, addig tavaly Tatabányán 34 százalékkal több ilyen ügyet fejeztek be a bírák. A folyamatban lévő törvényszéki elsőfokú polgári peres ügyek száma országosan 23 százalékkal csökkent, Tatabányán 40 százalékkal. A két éven túli ügyek számát a bíróságok 2012. és 2017. között 37 százalékkal csökkentették, Tatabányán ez az arány 39 százalék volt. Érdekességként említette, hogy Olaszországban az elsőfokú polgári peres ügyek átlagosan 952 napig tartanak, miközben Magyarországon 2016-ban 189 nap, 2017-ben pedig 196 nap volt az átlag.
 
Az OBH elnöke a „digitális bíróság” megvalósítását célzó fejlesztésekről szólva elmondta: az elektronikus ügyintézésre való átállás rendkívüli kihívást jelent. A digitalizáció célja az eljárások és az ügyintézés egyszerűsítése, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint az, hogy a bíróságok tértől és időtől függetlenül elérhetők legyenek. Kiemelte, hogy 2017-ben több mint 570 ezer, 2018. március közepéig pedig – nem egészen három hónap alatt – mintegy 275 ezer elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra. Hangsúlyozta: az informatikai háttér fejlesztése folyamatos. A kormányzat és az országgyűlés segítségével tavaly például Tatabányán 113, országosan 5497 új számítógépet szereztek be a bíróságok, Tatabányán 120, országosan 1934 új digitális diktafont vásároltak. Egyre jobban terjed a beszédfelismerő szoftverek használata is, amelyek a hangzó szöveget azonnal írottá alakítják.
 
Az OBH elnöke beszélt a nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Bíróság országos programról is. 2017-ben a bíróságok összesen 2326 programot rendeztek, melyeken mintegy 60.000 fő vett részt. A Nyitott Bíróság keretében a Tatabányai Törvényszék a Tatai Patara történelmi fesztiválon a „Summáját írom Hegedűs pörének” című jogtörténeti színdarab előadásában is közreműködött. 
 
 
Dr. Csorba Zsolt, a Tatabányai Törvényszék elnöke a 2017-es évet értékelve elmondta, hogy a két éven túli ügyek vonatkozásában folyamatos csökkenő tendencia látható. Miközben 2014-ben még 410, addig 2017-ben már csak 229 ilyen üggyel dolgoztak. Kiemelte, hogy a törvényszék bírái, igazságügyi alkalmazottai még soha nem dolgoztak ilyen jó körülmények között, az épületben teljes körű felújítás történt. Az elnök a Nyitott Bíróság programmal kapcsolatban utalt arra, hogy a törvényszék tavaly minden korábbinál több – 1900 – érdeklődőt szólított meg rendezvényeivel.
 
Dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke elmondta: tavaly a Tatabányai Törvényszékről érkezett a legtöbb ügy az ítélőtáblára, a büntető ügyeik harmadát innen kapták. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a régió törvényszékei közül a Tatabányai Törvényszéket érintően volt a legkevesebb a hatályon kívül helyezett ügyek aránya.