Esélyegyenlőség napja a Szombathelyi Törvényszéken

A Szombathelyi Törvényszéken a Nyitott Bíróság program keretében került megrendezésre az „Esélyegyenlőség napja” 2016. május 6-án. Ezen a napon a törvényszék vendégül látta a Rum Kastély EGYMI (Rum-Kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium) diákjait. Az intézmény 3 és 21 év közötti középsúlyos értelmi fogyatékos, autista és sajátos nevelési igényű gyerekek nevelését végzi.
 
 
A szakmai programot megelőzően kiállítás nyílt a törvényszéken az intézmény Média Szakkörének képeiből, melyek között láthatóak a diákok által készített képek, és olyanok is, amelyeket az intézmény munkatársa - Böcskei Noémi – készített a diákokról. A kiállítás megnyitásakor dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke elmondta, hogy az esélyegyenlőség megvalósítása során nem elegendő  alaptörvényi kötelezettségünkből fakadóan csupán passzív módon tiszteletben tartani az egyenlőség eszméjét, hanem tenni kell a minél szélesebb körben való megvalósításért – tenni mindenhol, ahol szükséges, mindenhol, ahol tudunk és bárhol, ahol lehet. A kiállítás május 20-áig tekinthető meg. Ezt követte a gyerekek zenés-énekes-táncos műsora, amelyben bemutatkozott az intézmény zenekara és tánccsoportja is. 
 
 
A nap szakmai programja a „A fogyatékkal élők jogai a bíróságon” képzés volt. Ennek keretében dr. Kustos Anna Zsófia bírósági titkár előadásában ismertette a kapcsolódó jogi szabályozást, majd Nagy Zsuzsa Anita a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft. oktatási és szolgálatfejlesztési vezetője  két órás érzékenyítő képzést tartott a törvényszék dolgozóinak. A résztvevők gyakorlati feladatokon keresztül kaptak betekintést a fogyatékkal élő személyek speciális helyzetébe. A képzés felhívta a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel ezeknek az embereknek az ügyintézés során szembesülniük kell. A problémákkal párhuzamosan többféle megoldási javaslat is bemutatásra került, amelyek a munka során alkalmazhatóak, ha speciális helyzetben lévő ügyféllel kell együtt dolgozni. 
 
 
A Szombathelyi Törvényszék számos intézkedéssel segítette eddigi is a fogyatékkal élő ügyfeleket, így például a törvényszék honlapja akadálymentes, az épület vakvezető csíkkal, mozgáskorlátozott személyek számára speciális bejárattal és lifttel is rendelkezik, ám a képzés még sok, a jövőben megvalósítható segítségre hívta fel a figyelmet.