Esküt tettek a katonai ülnökök Debrecenben

30 katonai ülnök tett esküt a Debreceni Törvényszéken, a rendőrök, katonák, tűzoltók, büntetésvégrehajtási dolgozók mostantól négy éven segítik a katonai tanácsok munkáját. Többen vannak köztük olyanok, akik nem első alkalommal tesznek esküt a magyar katonai igazságszolgáltatás tagjaként, de vannak, akik most kezdhetik majd el első ciklusukat.

A katonai ülnökök dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Nagy László hadbíró ezredes előtt tették le az esküt.

Dr. Kahler Ilona az új katonai ülnökök számára kiemelte: a Debreceni Törvényszék nagyban számít az eredeti hivatásukból eredő szaktudásukra, amellyel tovább emelhetik a katonai bíráskodás színvonalát. A Debreceni Törvényszék elnöke a bíróság szolgáltatói jellegének erősödését is hangsúlyozta, kiemelve a nyilvánosság fokozott érdeklődését, amely a titoktartás fontosságára irányítja a figyelmet.

Dr. Nagy László a következő évek feladatairól tájékoztatta a frissen felesküdött ülnököket. A hadbíró ezredes a funkcióval járó jogokról és kötelezettségek mellett kiemelte: ez az ülnöki munka ma a korábbinál nagyobb feladatot jelent, és ezzel párhuzamosan nagyobb felelősséggel is jár, hiszen egyre komolyabb ügyek megoldása vár a katonai tanácsokra.

Debrecen, 2015. május 15.