Európai körülmények a Debreceni Járásbíróság új épületében

Embertelen körülmények közül költöztek egy új épületbe a debreceni Járásbíróság dolgozói, amely Európa egyik legmodernebb ítélkezési negyedének éke lett. 
 
20 ezer négyzetméterre bővült Debrecen ítélkezési negyede a XXI. századi műszaki, üzemeltetési, technikai feltételeknek megfelelő új épülettel. Egymás mellé került az Ítélőtábla, a Törvényszék és a Járásbíróság. 
 
Hosszan mérlegelték a jelenlegi létesítmény helyén álló egykori épület felújítását, azon lamentálva, hogy nem lenne –e rentábilisabb az egykori épület felújítása. De az évtizedek alatt kialakult élhetetlen, embertelen körülmények már egy új korszak eljövetelét követelték meg. A 240 dolgozónak otthont adó épület évek óta a patkányok szálláshelyévé is vált. 
 
Reggelente a teremőrök feladata volt a csatornarendszeren keresztül besurrant állatok elfogása és eltávolítása. A patkányok megjelenésével fokozódott a fertőző betegségek veszélye, amelyet klórmész kiszórásával igyekeztek megelőzni. Patkányirtás idején pedig az elhullott állatok terjengő, elviselhetetlen bűze miatt kellett az épület bizonyos részeit lezárni. 
 
A szebb napokat is megélt egykori királyi törvényszéki palota állapota folyamatosan romlott, csak a legszükségesebb állagmegóvó intézkedéseket végezték el benne. Legutoljára pontosan 30 éve festették ki az épületet, azóta csak a közvetlen életveszély elhárítása miatt hajtottak végre kisebb renoválásokat. Tetőjavítást a folyamatos beázások miatt, egyes ajtótokok megerősítését, hiszen volt rá példa, hogy azok tokostól kiszakadtak; volt, hogy egy lépcsőt is alá kellett támasztani. 
 
A régi épületben azonban nemcsak a patkányok jelentettek veszélyt az egészségre, hanem az ott uralkodó penész és salétrom is.
 
A fűtés, elektromos áram, továbbá az épület egyes részeiben a víz –és csatornahálózat is használhatatlanná vált, javításuk csak a falak bontásával lett volna megoldható, ésszerűtlenül sok pénzből. Az elavult elektronikus hálózat meghibásodása miatt az is előfordult, hogy napokig nem volt áram a bíróságon. A pinceszinten lévő irattárat, a szigetelés hiánya, miatt többször elöntötte a víz. 
 
Az új épületben Koller József, Pro Architectura és Ybl-díjas építész tervei valósultak meg, aki nagy hangsúlyt fektetett a komplexum funkcionalitására, különös figyelemmel az ott dolgozók és a bíróságra érkező ügyfelek igényeire. Mind a tervezés, mind a kivitelezés időszakában a bíróság vezetői és az ott dolgozók is megoszthatták munkájuk közben szerzett tapasztalataikat a tervezőkkel, kivitelezőkkel. 
 
Így alakult ki egy valós igényeket kiszolgáló épület. Az ötszintes épületben létrehoztak egy barátságos berendezéssel rendelkező gyermekmeghallgató szobát, amely a ma elgondolható legmagasabb szinten biztosítja a gyerekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését.
 
Az épület kialakításakor fontos szempont volt az ügyfelek kényelmes ügyintézésének biztosítása, melyhez két számítógépes terminál áll a rendelkezésükre, ahol sorban állás nélkül tájékozódhatnak ügyeikről. 
Minden bírónak saját, csendes, elmélyült munkára alkalmas szobája van, az ügyészeknek és az ügyvédeknek pedig külön várótermeket alakítottak ki. 
 
A sok vádlottas, úgynevezett „monstre ügyek” kiszolgálására készült el a 200 fő befogadására alkalmas dísztárgyaló. További 35 darab 35-40 fős tárgyalóterem biztosítja az időszerű ítélkezést. 
 
Az épület egyedi, kétemeletes, lépcsőzetes kialakítású könyvtárral büszkélkedhet, amely helyi és regionális képzések, valamint 37 számítógépes munkaállomásának köszönhetően informatikai oktatások helyszínéül is szolgálhat a jövőben. 
 
Az irattár modern, helygazdaságos, görgős rendszerű lett, fele annyi helyigénnyel, mint a régi épületben. 
A bírák nem találkozhatnak az ügyfelekkel, hátsó folyosókon közlekednek, még a büfében is elkülönül a külső, ügyfeleknek fenntartott, és a belső, dolgozói fogyasztó tér. 
 
Az épület biztonsági szempontból a legmodernebb technológiával van felszerelve. 
 
Az embertelen körülményeket, emberhez méltó körülmények váltották fel. Szeptember 17-től egy, a XXI. század igényeinek megfelelő épület szolgálja a debreceni igazságszolgáltatásban dolgozókat és a jogkereső ügyfeleket. 
 
Debrecen, 2015. október 27.