Felkészülés az új BTK hatálybalépésére Székesfehérváron

A Székesfehérvári Törvényszék Büntető Kollégiuma június 24. és 27. között négynapos tanácskozást tartott annak érdekében, hogy az új Büntető Törvénykönyv hatálybalépésére felkészüljön.

A rendezvényre meghívást kapott a büntető ügyszakos bírákon kívül a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, valamint a büntető igazságszolgáltatásban részt vevő más hivatásrendek, így a Fejér Megyei Főügyészség, a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői is.

A bírák áttekintették az új Büntető Törvénykönyv hatálybalépésével kapcsolatban várható változásokat, különös figyelemmel azoknak a törvény miniszteri indokolásában megfogalmazott indokaira. A tanácskozáson előadást tartott a tisztességes eljárásról, annak az Európai Emberi Jogi Bíróság által megkövetelt alapvetéseiről dr. Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője. A kollégium ezen felül áttekintette a hatályon kívül helyezések gyakorlatával kapcsolatos 2012. évi országos vizsgálat összegző megállapításait, továbbá az előzetes letartóztatások gyakorlatával kapcsolatos, a Kúria 93. számú BK. véleményének érvényesülésével kapcsolatos kérdéseket is.

Székesfehérvár, 2013. július 3.