FFP - Kerekasztal-beszélgetés a sajtó képviselőivel

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2016. áprilisában hirdette meg a Fenntartható Fejlődés Programot, melynek fontos része a bíróságok külső és belső kommunikációjának erősítése. A bíróságok munkájának megítélésében, az eredmények és a magas színvonalú munka kommunikációjában a sajtónak óriási szerepe van. Az egyre több írott, nyomtatott, online, audio-vizuális felületen megjelenő, bírósági munkáról szóló tudósítások hozzájárulnak a nyilvánosság tájékoztatásához. Azért hogy ez a tájékoztatás minél pontosabb, közérthetőbb és magas színvonalú legyen, illetve egymás munkájának segítése érdekében, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék kerekasztal-beszélgetésre hívta az illetékességi területén működő szerkesztőségek munkatársait.
 
A nagy sikerű esemény kiváló alkalom volt arra, hogy egymás munkájának kölcsönös tiszteletben tartása és elismerése mellett a résztvevők elmondják tapasztalataikat. A bíróságok ismereteket szerezhettek arról pl., hogy a sajtó képviselői miért futnak állandóan versenyt az idővel, és az újságírók is tájékozódhattak pl. az eljárások menetéről vagy akár arról is, hogy egy-egy jogi szakkifejezés hogyan tehető közérthetővé.
 
A bíróságoknak és a sajtónak közös feladata a nyilvánosság tájékoztatása. Ezért közösen kell tenniük annak érdekében, hogy a híreket olvasó, tv-t néző, rádiót hallgató polgárok pontos, korrekt információkat kapjanak az ítélkezési tevékenységről vagy akár a jogszabályok változásairól.