Fiatal bírák egyhetes tanulmányútja hazánkban

Összesen 7 külföldi fiatal bíró és bíróságon dolgozó jogász érkezett Magyarországra az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) AIAKOS programja keretében 2014. december 1-jén. A német, lengyel, spanyol, belga és osztrák kollégák egy egyhetes szakmai programon vesznek részt a Magyar Igazságügyi Akadémia Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának szervezésében.
 
A vendégek először a magyar jogrendszerről, a bírósági szervezetről és annak működéséről, valamint a bírósági igazgatási modellről hallgattak előadásokat, hogy ezen alapvető információk birtokában kezdhessék meg a bírósági tárgyalások látogatását. Emellett a vendégek által felvetett témákról, így a bírók értékeléséről, javadalmazásáról is szó esett.
 
A hét során a Fővárosi Törvényszék és a Kúria meglátogatására is sor kerül. A bírósági programok mellett a csoport a mai napon felkereste az Országos Bírósági Hivatalt, ahol az OBH elnökének stratégiájáról és a központi igazgatás eredményeiről kaptak tájékoztatást. A szakmai kurzus pénteki zárásaként a résztvevők európai joggal kapcsolatos előadásokat fognak hallgatni, valamint értékelik az eseményeket, és megvitatják tapasztalataikat.
 
Az AIAKOS program keretében a látogatással egy időben 8 magyar bírósági titkár is lehetőséget kapott egyhetes külföldi tanulmányútra, melynek keretében megismerhetik egy választott uniós tagállam igazságszolgáltatási rendszerét.
 
Budapest, 2014. december 3.