Fórumbeszélgetés a Pécsi Tudományegyetemen

Az Országos Bírósági Hivatal, a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék által szervezett fórumbeszélgetésnek adott otthont a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara február 22-én. 
 
Prof. Dr. habil Kecskés László, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja köszöntőjében kiemelte: a bírói hivatás a jogászi pálya csúcsa.
 
 
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke előadásában bemutatta a bírósági szervezetrendszert, a bíróságok központi igazgatási modelljeinek típusait, és az OBH létrejöttének történetét. A hallgatók megismerkedhettek az OBH elnökének stratégiai céljaival, illetve a több mint 11 ezer főt foglalkoztató szervezet működésével, legfontosabb feladataival és sikereivel. Dr. Handó Tünde egyebek mellett kiemelte: a bírósági eredmények kommunikációjának, a megfelelő tájékoztatásnak kiemelkedő szerepe van. Arra is kitért, hogy a szervezet nemzetközi kapcsolatai egyre bővülnek, évente mintegy 300 szakember utazhat külföldre, hogy megoszthassa tudását, illetve azt tovább gazdagítva térjen haza.  
 
 
Dr. Nagy Annamária, az OBH-ba beosztott bírósági titkár a fogalmazók szervezetben betöltött szerepéről, munkájáról beszélt. Bemutatta a fogalmazói felvételi eljárásban bevezetett változtatásokat, kiemelte a fogalmazóvá váláshoz szükséges főbb kompetenciákat és készségeket. Elmondta, hogy nemzetközi programok sora várja a fogalmazókat a bíróságon, ahol kamatoztathatják nyelvismeretüket is.
 
A szakmai fórum végén az előadók válaszoltak a bírósági szervezettel kapcsolatos hallgatói kérdésekre.