A Fővárosi Törvényszék is kinyitotta kapuit a „Kulturális Örökség Napjai” alkalmából

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. 2016. szeptember 17-én közel 250 látogató kereste fel a Törvényszék Markó utcai főépületét.
 
A látogatók a Törvényszék sajtószóvivői, valamint a csoportokat kísérő bírósági fogalmazók vezetésével óránként induló vezetett séták alatt ismerkedtek meg a Hauszmann Alajos tervezte műemléki épület történetével, valamint megtekintették a Törvényszék esküdtszéki termét és könyvtárát is.
 
Az érdeklődőket a könyvtárban Kovácsné Garamszegi Marianna és Komora Katalin könyvtárosok kalauzolták, ahol többek között megtekintették a könyvtár legrégebbi kötetét, az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytárat, a Corpus Iuris Hungarici-t.
 
Az esküdtszéki teremben a Törvényszék sajtószóvivői a múltról és a jelenről egyaránt meséltek az érdeklődőknek. Dr. Madarasi Anna elmondta, hogy a XIX. század végén Pauler Tivadar igazságügyi miniszter indította meg az előmunkálatokat a törvényszéki palota építéséhez. Az akkori idők legmodernebb építészeti és biztonsági követelményeinek megfelelő épületet 1890. augusztus 1-jén adták át. Az Alkotmány és a Markó utcai főbejáratok csarnokai és lépcsőzetei jól reprezentálják a tervező, Hauszmann Alajos törekvését arra, hogy nagy méretek és arányok, gazdag díszítések fejezzék ki az épület méltóságát. Az esküdtszéki terem volt a korabeli tárgyalótermek legdíszesebbje, és az egyetlen, amelyik ma is őrzi eredeti formáját és szépségét. A terem fő dísze a Feszty Árpád által festett hat táblakép, amelyek az elmúlt századok magyar igazságszolgáltatásának büntetőjogi vonatkozásait mesélik el, és a XIX. században élt jogászokat, politikusokat örökítenek meg.
 
Dr. Póta Péter az esküdtszéki teremben a bíróság működésébe és a büntetőeljárások rejtelmeibe avatta be a KÖN résztvevőit, azt is elmesélte, hogy az esküdtszéki teremben forgatták Bacsó Péter legendás filmje, a Tanú jeleneteit. A látogatók felsétálhattak a bírói pulpitusra is, és fotókat készíthettek a díszes teremről.
 
 
Budapest, 2016. szeptember 19.