A Fővárosi Törvényszék Könyvtárának Nyílt Napja

A Fővárosi Törvényszék és a Kúria közös szervezésben egész napos könyvtári nyílt napot tartott 2013. november 13-án, szerdán.

A program kezdetén, 9 órától 3 középiskolás csoport, közel 120 fő járta be a Kúria és Fővárosi Törvényszék Könyvtárát. 14 órától a szakmai közönség, a bírák és a könyvtáros szakma képviselői számára biztosították a bejárását. A látogatáson részt vett dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, dr. Lukács Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Ibolya Tibor megbízott Fővárosi főügyész, és dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke is.

A programot 15 órakor dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke nyitotta meg köszöntő beszédével a törvényszék épületében.

Az OBH elnöke beszédében elmondta, hogy több mint 200 szakképzett könyvtáros és információs szakember segíti a jogalkotást, a jogalkalmazást, valamint a jogi oktatást ma Magyarországon, s ezen hálózat részét képezik a bírósági könyvtárosok. Kiemelte a hatékony együttműködés fontosságát a szakemberek között, amely minden bíróság és minden bíró érdeke, hiszen a bírósági könyvtárak elsődleges feladata az igazságszolgáltatás segítése.
Az Országos Bírósági Hivatalban – Európai Uniós pályázatoknak köszönhetően - akkreditált könyvtáros képzések valósulnak meg a Magyar Igazságügyi Akadémián és az utóbbi években biztosították a számítógépes ellátottságot is minden báziskönyvtárban. Az OBH tervei között szerepel továbbá - a bírósági könyvtárak hálózatának szolgáltatásaira épülve - egy tudományos háttéradatbázis, egy szakértői adatbázis kialakítása is.

Az esemény és a kezdeményezés célja, hogy a bírósági könyvtárrendszert és a könyvtár szolgáltatásait bemutassák - különös tekintettel a Kúria és a Fővárosi Törvényszék könyvtárát - a jelenlévőknek. A nyílt napon továbbá jogtörténeti előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, és a Werbőczy kiállítás megtekintésére is lehetőség nyílt.

A szakmai program zárásaként a Season Quintett adott koncertet a jelenlévőknek a Fővárosi Törvényszék Esküdtszéki termében.
 

Budapest, 2013. november 13.