A Fővárosi Törvényszékre látogatott a Quebec-i Bíróság elnöke

Elisabeth Corte, a Quebec-i Bíróság elnöke 2014. október 20-án látogatást tett a Fővárosi Törvényszéken, ahol dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke és Rosnerné dr. Romenda Zsuzsanna, a Fővárosi Törvényszék megbízott általános elnökhelyettes fogadta. A találkozón egyebek mellett a két ország igazságszolgáltatási rendszeréről, valamint a kanadai és a magyar bíróságok működéséről esett szó. 

Elisabeth Corte a kanadai bíróságok felépítéséről, a bírák feladatairól, munkájáról beszélt. Megemlítette, hogy a bírák nem szakosodnak, a nagyobb bíróságokat kivéve büntető és polgári ügyeket egyaránt tárgyalnak. A tárgyalás hanganyagát rögzítik – ezt  a felek megkapják -  és a bíró csak azt a részt íratja le, ami számára az ügy elbírálásához szükséges.  Fazekas Sándor a beszélgetés során megemlítette, hogy hazánkban a Fővárosi Törvényszék lesz az első, ahol hamarosan bevezetik a digitális hangrögzítést. 
 
Dr. Fazekas Sándor arról tájékoztatta Elisabeth Cortet, hogy a Fővárosi Törvényszék meghatározó szerepet tölt be a magyar igazságszolgáltatás működésében. Speciális helyzetben van az ide érkezett ügyek mennyisége, sajátos összetétele és bonyolultsága miatt, ami a büntető- és a civilisztikai ügyszakra egyaránt vonatkozik. 
 
Rosnerné dr. Romenda Zsuzsanna a civilisztikai ügyszakról tájékoztatott, melynek keretében elmondta, hogy a bírók rendkívül nagy munkateherrel dolgoznak, illetve arról, hogy mely ügyek tartoznak a törvényszék hatáskörébe.
 
A Quebec-i Bíróság elnöke a látogatása során megtekintette a Fővárosi Törvényszék dísztermét és részt vette egy büntetőper tárgyalásán is. 
 
Budapest, 2014. október 21.