Gárdonyis diákok a Győri Törvényszéken

A győri Gárdonyi Géza Általános Iskola valamennyi nyolcadik osztályos diákja a Győri Törvényszékre látogatott a „Nyitott Bíróság” program keretében.
 
A diákok a bíróság épületének bemutatása, bejárása mellett előadást hallgathattak az igazságszolgáltatás rendszeréről, a bíróságok felépítéséről, rendhagyó osztályfőnöki órán.
 
Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra sajtótitkár a bíróvá válás folyamatáról, de a tanúk szerepéről, az alapvető állampolgári kötelezettségekről is beszélt. 
 
A büntetőjoggal és a büntető igazságszolgáltatással dr. Köszler Ferenc törvényszéki bíró ismertette meg a diákokat. A felmerülő aktuális kérdések megbeszélésére is lehetőség nyílt, így azokról a bűncselekmény típusokról, amelyek a diákokat akár sértettként, akár elkövetőként érinthetik.   
 
A program zárásaként dr. Szabó Éva törvényszéki bíró segítségével kipróbálhatták magukat a diákok a tárgyalóteremben, a Császár új ruhája című mesét, annak kártérítési vonzatait dolgozták fel úgy, hogy az eljárási szereplők a diákok közül kerültek ki.
 
Győr, 2016. május 11.