Gimnazisták látogatása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

A Nyitott Bíróság program keretében 2015. november 19-én az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium 10. évfolyamos tanulói látogattak el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. 
 
A program szervezői dr. Reszeginé dr. Polencsik Eszter bíró és dr. Sós József bírósági titkár tavasszal osztályfőnöki óra keretében előadást tartottak a diákoknak a bíróságok általános és egyedi jellemzőiről, a bírói pálya szépségéről és nehézségeiről, a bírósági ügyek típusairól. 
 
A tárgyalóteremben a diákok rövid tájékoztatást kaptak az igazságszolgáltatás folyamatának további szereplőiről, az ügyész és a védő feladatáról, valamint arról, hogy kinek mi a szerepe a bírósági tárgyaláson.
 
A diákok előzetesen rövid ismertetést hallgattak meg arról az ügyről, melynek tárgyalásán részt vettek. Az ügyben az egyik vádlott fiatalkorú volt, így az eljárásban a diákokkal hasonló korú vádlott is szerepelt. A tárgyalást követően a program szervezői és a tárgyalást vezető bíró, dr. Mohos Mariann válaszoltak a diákok kérdéseire. A tárgyaláson látottakat, tapasztaltakat közösen megbeszélték, a tanulók rendkívül lelkesek és érdeklődőek voltak.
 
A szervezők a program zárásaként felajánlották, hogy jövőre is szívesen látják a diákokat és a jövőben szívesen tartanak előadást az igazságszolgáltatás működéséről.
 
Budapest, 2015. november 26.