Gimnazisták látogattak a Tiszafüredi Járásbíróságra a Nyitott Bíróság program keretében

2014. június 6-án a „Nyitott Bíróság” programsorozat keretében helyi gimnazisták látogattak el a Szolnoki Törvényszékre.
Az épületbe belépve testközelből tapasztalhatták meg a beléptetés modernizált rendjét.
 
A program első részében bírák mutatták be a diákoknak a bíróság szervezetét, az egyes jogterületeket és azok szereplőit, a bíróvá válás folyamatát.
 
Tájékoztatást kaptak a résztvevők a Gyermekbarát igazságszolgáltatás programjáról, valamint a mediáció lényegéről és alkalmazási területeiről.
 
Majd a bírák mellett a Tiszafüredi Járási Ügyészség és a Tiszafüredi Rendőrkapitányság egy-egy képviselője is bekapcsolódott a programba annak érdekében, hogy a jelenlévők tájékoztatása életkori sajátosságaiknak megfelelően történjen meg arról, milyen jogaik és kötelességeik vannak, ha valamely pozícióban az igazságszolgáltatás résztvevői lesznek.
 
Az előadók felhívták a figyelmet a közelgő vakáció veszélyeire azért, hogy a diákok lehetőleg ne váljanak áldozatokká, hanem gondtalanul, tartalmasan töltsék el a nyári szünidőt.
 
A program zárásaként perszimuláció keretében került feldolgozásra egy bűneset. A bonyodalmak tisztázása „hivatásos” segítők közreműködésével jó hangulatban zajlott.
 
A hatásos védekezést, a jól felépített tanúvallomásokat és a perdöntő bizonyítékok előadását a szigorú bírói döntés követte.
 
A szervezők naptárokat készítettek a látogatóknak, mely a 2014/2015-ös tanév tanítási szüneteit foglalja össze.
 
A tanulságok megfogalmazásával és az ismételt találkozás igényével ért véget a rendezvény.