Gyakornokok a Debreceni Törvényszéken

A Debreceni Törvényszéken töltik szóvivői szakmai gyakorlatukat a Debreceni Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatói. Erről írt alá megállapodást dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Prof. Dr. Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karának elnöke, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese. A gyakornoki program szerint a törvényszék a jövőben félévenként öt hallgatót fogad a Debreceni Egyetemről.

A Debreceni Törvényszék korábban még soha nem szolgált gyakorlati helyszínként leendő kommunikációs szakemberek számára, az újszerű feladatban azonban számos pozitív lehetőség rejlik. Míg a Nyitott Bíróság program a középiskolások számára nyitja meg a bíróság kapuit, a gyakornoki program segítségével egyetemista fiataloknak enged betekintést az intézmény működésébe. A leendő újságírók ezen felül a hétköznapokban tapasztalhatják meg azt, hogy a kommunikáció mekkora jelentőséggel bír az igazságszolgáltatás berkein belül is.

A gyakorlati képzés valóban gyakorlatias: a média szakos hallgatók elsőként egy konzultáción vehetnek részt, amely során megismerhetik a Debreceni Törvényszéken meghonosított kommunikációs tevékenység főbb elemeit, hátterét és eredményeit. Ezt követően a diákok egy-egy büntetőeljárás, vagy polgári peres eljárás ítélethirdetésére jönnek el. Itt már az egyetemen megszerzett elméleti tudásukra is komolyan építeniük kell, hiszen ahogyan a többi újságíró, ők is kapnak háttéranyagot az ügyhöz, majd a határozathirdetésen hallott – látott információkkal ötvözve önállóan írnak egy sajtóközleményt a „Debreceni Törvényszék képviseletében.” A sajtóközleményeket végül átbeszéljük, elemezzük, rávilágítva a jó megoldásokra és a javítandó momentumokra egyaránt.

Azon túl, hogy a jövőbeli kommunikációs szakemberek, újságírók egy általuk kevésbé ismert területen kamatoztathatják elméleti tudásukat, az együttműködés mutatja a Debreceni Törvényszék elkötelezettségét is a tájékoztatás, kommunikáció jelentősége iránt.