Gyermekközpontú gyakorlatok az igazságszolgáltatásban

Az Országos Bírósági Hivatal, a Magyar Igazságügyi Akadémia és az Európai Igazságügyi Képző Hálózat (European Judicial Training Network - EJTN)  közös szervezésében rendezik meg az EJTN Regionális Csereprogramjának (2012-2013) ötödik nemzetközi szemináriumát, amelynek témája a gyermekközpontú igazságszolgáltatás.

A szeminárium megtartására 2013. november 4. és 8. között kerül sor a Magyar Igazságügyi Akadémián, a Visegrádi Országok és Németország fiatal bíráinak, ügyészeinek, bírósági és ügyészségi titkárainak, fogalmazóinak részvételével.

A szemináriumot hétfőn Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Az öt napos programon bevezetést hallhatnak a résztvevők a magyar igazságszolgáltatás rendszeréről, a gyermekközpontú szabályozásokról a magyar jogrendszerben, a magyarországi eredményekről és további tennivalókról, a mediáció szerepéről, a gyermek- és tanúvédelemről, a gyermek meghallgatásáról – pszichológiai szemmel is, és az ügyész szerepéről is, továbbá tárgyalások látogatására és workshopok keretein belül esettanulmányok feldolgozására is lehetőség nyílik. A napok végén a felmerülő kérdéseket vitatják meg az előadók és a jelenlévők közösen.

A szemináriumon előad többek között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviseletében dr. Lux Ágnes, főosztályvezető-helyettes, dr. Gyurkó Szilvia az UNICEF Magyar Bizottság gyerekjogi igazgatója, Kristófné dr. Kontra Erzsébet és dr. Hirtling Ibolya a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, dr. Vaskuti András kúriai bíró, dr. Kökényesi-Bartos Attila csoportvezető ügyész, dr. Hajdu Magdolna osztályvezető ügyész, és dr. Krémer András mediátor is.

Az EJTN Regionális Csereprogram célja, hogy határokon átnyúló együttműködést teremtsen a jó gyakorlatok megismerésére és megosztására az érintett országok fiatal szakemberei számára, az uniós jog, illetve az egyes országok nemzeti jogainak megismertetésével, úgy hogy minden egyes szeminárium egy-egy speciális témát állít a középpontba.

A program az EJTN pénzügyi támogatásával valósul meg.

Budapest, 2013. november 6.