Gyermekközpontú igazságszolgáltatás: családjogi bírák képzése az Inforádió Paragrafus című műsorában

Dr. Várai-Jeges Adrienn, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája a családjogi bírák képzéséről nyilatkozott az Inforádió Paragrafus című műsorában 2018. március 22-én. 
 
A bíró elmondta, 2012-ben indította el az OBH a gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos programot. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekek jogai az őket érintő eljárásokban a lehető legmagasabb szinten érvényesüljenek. Fontos továbbá, hogy mindazok a bírák, akik az eljárásuk során gyermekekkel kapcsolatba kerülnek, minden szükséges képzést megkapjanak. 
 
E célok elérése érdekében az OBH olyan kötelező, országos családjogi képzést indított, melyen minden magyarországi, családjoggal foglalkozó bíró ugyanazt a tudásanyagot kapja ugyanazoktól a szakemberektől. A szervezők egy négynapos képzési struktúrát alakítottak ki. A képzésen résztvevők két nap anyagi és eljárásjogi kérdésekkel foglalkoztak, a másik két nap pedig a gyermek meghallgatásra, a gyermekjogokra, a partnerkapcsolati erőszakra, a bírói kommunikációra, a szupervízióra helyezték a hangsúlyt. 
 
Dr. Várai-Jeges Adrienn hozzátette, a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport gondoskodik a családjogi bírók további, folyamatos képzéséről. 
 
A Paragrafus első részében elhangzott interjú hanganyaga itt érhető el