Gyors, pontos és részrehajlásmentes igazságszolgáltatás

A bíróságok célja és az ügyfelek elvárása a bírósági szervezettel szemben 1869 óta változatlan: ahogy Ferenc József is kiemelte, ,,az országnak jó, gyors és részrehajlatlan igazságszolgáltatás biztosítassék." Ezt támogatja a személyi és a szervezeti integritás is, ami a befolyásmentes ítélkezés biztosítéka - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Dr. Handó Tünde kiemelte, a tárgyalótermekben emberi sorsok dőlnek el, ezért rendkívül nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a bírósági szervezet részrehajlásmentes és független legyen. E célt szolgálja az az integritási kérdőív is, amit harmadik alkalommal tölthetnek ki a bírák anonim módon. Az integritás biztosítása mellett a bíróságon megforduló ügyfelek és az ott dolgozó bírák és igazságügyi alkalmazottak fizikai biztonságának megteremtése is jelentős feladat. Az OBH ezért a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott biztonságnövelő projekt keretében biztonságtechnikai eszközökkel szerelte fel a bírósági épületeket.
 
Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke az elmúlt éves eredményekről tájékoztatott. A járásbíróságokon az ügyek 90,5%-a 1 éven belül befejeződik első fokon. A "Szolgáltató bíróságokért!" program keretében a Debreceni Törvényszék bírái a hosszabb pertartamú ügyek 50,4%-át befejezték. A tanúgondozás területén is élen járnak, a megye minden bíróságán elérhetőek a tanúgondozók, akikhez az elmúlt évben több mint 1600 megkeresés érkezett. 
 
Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elmondta, a régió ítélkezése kimagasló. Kiemelte, a Debreceni Ítélőtábla kiváló időszerűségi mutatókkal büszkélkedhet: az ügyek 90%-a 3 hónapon belül, 98%-uk pedig 6 hónapon belül befejeződik. Az ítélőtábla fontosnak tartja mind az utánpótlás, mind a bírák képzését. Mentor program keretében a kezdő bírók szakmai segítséget kérhetnek az ítélőtábla bíráitól.
 
 
A Debreceni Törvényszék sajtóközleménye itt olvasható.
 
A Debreceni Törvényszék háttéranyaga itt megtekinthető