Gyorsul az ítélkezés, erősödik az állampolgárok bíróságokba vetett bizalma

A bírósági szervezet a függetlenségének megőrzése mellett a magyar államszervezet egyik legsikeresebb ágazata. Az eredmények mögött a bírák és bírósági vezetők kimagasló munkája áll, ami nemcsak az ítélkezés színvonalában, hanem a bíróságok iránti bizalom erősödésében is megmutatkozik – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
A hazai bíróságokon folyó szakszerű és kimagasló munkának köszönhetően évek óta sikerül fenntartani azt az eredményt, hogy bíróságok több ügyet fejeznek be, mint amennyi az adott évben érkezik hozzájuk. A két éven túl folyamatban lévő civilisztikai ügyek száma 49 százalékkal csökkent a törvényszékeken. A járásbíróságokon folyamatban lévő büntetőügyek 25,6 százalékát gyorsított eljárás keretében bírálták el, ezzel is biztosítva az ítélkezés időszerűségét. 
 
Az elért eredményeket az is igazolja, hogy a magyar igazságszolgáltatás az Európai Bizottság igazságügyi eredménytábláján Európa élvonalában van. Tovább gyorsul az ítélkezés, a polgári és a gazdasági perek első fokon a korábbiakhoz képest is rövidebb idő fejeződnek be. A közigazgatási és munkaügyi bíróságok kimagasló teljesítményének köszönhetően az egy lakosra jutó közigazgatási peres ügyhátralék hazánkban a 2. legalacsonyabb az Unióban. A civilisztikai perek befejezésének gyorsaságát tekintve a magyar bíróságok az ötödik leggyorsabbak a tagállamok közül.
 
Az OBH arra törekszik, hogy a meghirdetett stratégiai célok mentén az ítélkezés színvonalának fenntartásával, az országos programokkal erősítse az állampolgárok bizalmát a XXI. század bíróságai iránt. Azt, hogy az erőfeszítések nem hiábavalóak, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet egy közelmúltban végzett felmérése is igazolja. E szerint 2016-ra jelentősen javult a bíróságok megítélése, az érdemi válaszadók  83%-a ítélte meg pozitívan a bíróságokat.
 
Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy a törvényszék kimagasló eredményt ért el a „Szolgáltató bíróságért!” program keretében;  44 %-al csökkent a két éven túli ügyek száma, s ezzel ország bíróságai közöl a Miskolci Törvényszék a második legjobb helyen szerepel.
 
Budapest, 2016. május 20.