A Gyulai Törvényszéken az ügyek 92%-a egy éven belül befejeződik

Évértékelő összbírói értekezletet tartott a Gyulai Törvényszék 2018. április 26-án. Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke bemutatta a Békés megyei bíróságok elmúlt évi munkáját, az eddig elért eredményeket és a célokat. Rámutatott arra, hogy az országos ügyérkezés 2,9%-a érkezett a Gyulai Törvényszékre, és az országban befejezett összes ügy 2,9%-át is a Békés megyei bíróságokon fejezték be. Kiemelte, hogy átlagosan az ügyek 92%-a egy éven belül befejeződik minden ügyszakot tekintve. 2017 végén összesen 15 két éven túli ügy volt a Békés megyei bíróságokon, 5 éven túli ügy pedig nem volt. Az időszerűség mellett a megalapozottsági mutatók is figyelemre méltóak: az első fokon jogerőre emelkedett határozatok száma polgári és büntető ügyszakban is igen magas. Elmondta azt is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének felkérésére a Gyulai Törvényszék készítette el az új eljárási törvények hatályba lépésével összefüggésben szükségessé váló nyomtatványokat (például idézéseket), a közérthetőség elvének szem előtt tartása mellett.
 
Dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke az értekezleten elismerően szólt a Békés megyei bíróságok ítélkezési tevékenységéről, és a Gyulai Törvényszék bíráinak példamutató munkáját méltatta.
 
A rendezvény zárásaként dr. Bagdi Árpád Gyula átadta a 2017-ben alapított Novák Kamill-emlékérmet. Az emlékéremmel a Gyulai Törvényszék Bírói Tanácsának javaslata alapján Szilvásyné dr. Futó Rózsa nyugalmazott járásbírósági elnök és Kővágó Ferenc Józsefné nyugalmazott igazságügyi alkalmazott kiemelkedő színvonalú munkáját, példamutató szorgalmát és kiváló emberi értékeit ismerték el.