"A hang és képrögzítés rendkívül megkönnyíti a bírói munkát" - interjú Mercedes Fernandez Ordónezzel

Mercedes Fernandez Ordónez sevillai büntetőbíróval beszélgettünk a távmeghallgatásról az Országos Bírósági Hivatal által szervezett „Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon” elnevezésű nemzetközi konferencián.

Előadásában több technológiai újításról is szó volt, amelyet bevezettek Spanyolországban. Ezekből melyik váltotta be leginkább a reményeket?

Nem vitás, nálunk a tárgyalótermi kép és hangrögzítés rendkívüli mértékben megkönnyítette a munkát, ezen belül leginkább a hangrögzítés. A távmeghallgatás rendszere is bevált, főleg gazdasági szempontból, hiszen jelentős összeg megspórolható ezáltal.

Ha már a távmeghallgatást említette, nem sérül a közvetlenség elve a távmeghallgatások során?

Bizonyos mértékben talán sérül, de ez olyan mértékben megkönnyíti a munkánkat, hogy ezt nem lehet problémaként felfogni. Úgy is mondhatnám, hogy valamit valamiért. Eleinte furcsa volt valakivel képernyőn keresztül beszélni a személyes jelenlét helyett, de mára ez teljes mértékben megszokottá vált. Ez a kétség a közvetlenség elve kapcsán szerintem mindig fenn fog állni, mégis a technikai fejlődéssel haladni kell, hiszen ez a jövő.

Mi a véleménye erről a nemzetközi konferenciáról?

Érdekes szakmai kezdeményezésnek tartom a rendezvényt, hiszen egy nagyon aktuális témát jár körül. Továbbá egy olyan fórumot is biztosít, hogy más országok tapasztalatait is megismerjük. Mindenhol fejlődik a technológia, ezért is szükséges megvitatni az előnyöket és hátrányokat. Érdekes, hogy többnyire ugyanazok a kétségek és előnyök jönnek elő országoktól függetlenül, ami azt is jelzi, hogy bár eltérő kulturális hagyományokkal rendelkezünk, a jog mégis összehoz minket.

Budapest, 2015. december 3.