Háromnapos rendezvény-sorozat az Egri Törvényszéken

Az Egri Törvényszék sikeresen pályázott az Országos Bírósági Hivatal által „ A bírósági történelem és hagyományápolás” témakörben kiírt felhívásra. A pályázat keretében a törvényszék háromnapos programot hirdetett, amelynek a központjában az Egri Törvényszék története, történelme állt. A rendezvény első napja a jelent, a második napja a múltat, a harmadik a jövőt jelképezte.

J e l e n
2014. december 4-én 18 órakor kezdődött a rendezvény a „Bíróságok éjszakája” címmel. Ezen közel félezer ember fordult meg egy éjszaka a törvényszék épületében. A szervezők maguk is meglepődtek a nagy érdeklődésen és bíróságunk történetében még nem volt egyszerre jelen annyi ember, mint ezen az éjszakán.
 
Az érdeklődők a vezetett épületbejáráson kívül – amely a nagy érdeklődésre figyelemmel a tervezett 40 perc helyett 10-15 percenként indult – megtekinthettek egy régi és egy új tárgyalót, amelyben a régi tárgyaló a XX. század elejét idézte, az új tárgyaló pedig már a XXI. századot képviselte.
Több fotókiállítás is készült. Az egyik „ A jelen és a múlt” címmel, ez a bíróság épületéről, épületrészleteiről készült leírásokat és régi fotókat tartalmazott, amelyeket részben a levéltárból sikerült megszerezni, részben pedig a nyugdíjba vonult bírák fotógalériájából. A második kiállítás pedig „Életképek” címmel nyílt, az pedig a törvényszék életét mutatta be.
Az egyik tárgyalóban végtelenített változatban vetítették azt a kisfilmet, amely az Egri Törvényszékről készült. Parókás fényképezésre is lehetőségük nyílt a látogatóknak, valamint interaktív perszimuláción is részt vehettek.
 
Az arra vállalkozók egy kvízjáték keretében számot adhattak arról, hogy a megtekintett kiállítások, valamint a vezetés során elhangzott információk mennyire maradtak meg bennük. A kvízjátékok nyertesei értékes ajándékokat is kaptak.

M ú l t
Míg a rendezvény első napja az állampolgároknak szólt, a második napja a bíróság dolgozóinak. Kerekasztal beszélgetés keretében két köztiszteletben álló nyugdíjas bíró, egy ügyvéd és egy ügyész kollega idézte föl a régi időket: hogyan nézett ki a bíróság épülete, milyenek voltak a régi tárgyalótermek, s milyen volt a kapcsolat a bírák, ügyészek és ügyvédek között. Számos érdekes, felejthetetlen és vicces történetről is beszéltek a kerekasztal résztvevői.
Este a bíróság dolgozói táncos összejövetelen búcsút vettek az évtől, és a közelgő felújításra tekintettel az épülettől is.

J ö v ő
December 6-án a Mikulás látogatott el a Törvényszékre. A bíróságok dolgozóinak a gyermekei jöttek el a Mikulás-ünnepségre. Itt a jövő generációja nem csak a zenés, dalos műsort tekinthette meg, hanem a fényképkiállításainkat is, ahol sokan ismerték föl a fényképekről a szüleiket. A program a gyermekek táncmulatságával zárult kora délután.

A rendezvénysorozat rendkívül sikeres volt, és igény merült fel ennek minden évben történő megismétlésére.

Eger, 2014. december 8.