Hat külföldi bíróból álló nemzetközi delegáció Szegeden

Szegedi Törvényszék

Hat külföldi bíróból álló delegáció érkezett Magyarországra az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat Csereprogramja keretében 2014. május 5-én, mint ahogy arról az Országos Bírósági Hivatal számot adott a központi intraneten. A kettő hetes tanulmányútjuk egyik állomásaként a vendégek Szegedre látogattak, ahol a Szegedi Törvényszék – és a Szegedi Ítélőtábla – által szervezett programon vehettek részt 2014. május 13. és 15. napja között.

A résztvevők többek között büntetőjogi és közigazgatási jogi témában hallgattak meg angol nyelvű előadásokat, melyeket a Szegedi Törvényszék munkatársai és – a Szegedi Tudományegyetemmel fennálló gyümölcsöző szakmai kapcsolatnak köszönhetően – a Szegedi Tudományegyetem oktatói tartottak. A Szegedi Fegyház és Börtönnel való együttműködés keretében a külföldi bírák megtekinthették a méltán híres „Csillagbörtönt”. A büntető ügyszakos bírák a Szegedi Törvényszék lelkes bírósági titkáraiból, fogalmazóiból, ügyintézőiből álló csapat által előadott angol nyelvű perszimuláció útján ismerhették meg a magyar büntető eljárási jog sajátosságait. Mindeközben a közigazgatási ügyszakos bírák a menedékjogról szóló törvény alapján indult közigazgatási pert látogathattak meg, melyre angol nyelvű tolmács került kirendelésre.

A szakmai programon túl a vendégek városnézés, borkóstolás és pannon gasztronómiai élmények révén ismerkedhettek a magyar kultúrával.

Szegedi Ítélőtábla

Négy francia, egy-egy spanyol és olasz büntető, illetve közigazgatási ügyszakos bíró tett látogatást a Szegedi Ítélőtáblán május 15-én az „EJTN Short Exchange Programme 2014” elnevezésű rendezvény keretében . A vendégeket dr. Hámori Attila, az ítélőtábla elnökhelyettese és dr. Ződi Zita bírósági titkár fogadta. A külföldi bírák mintegy két hetes magyarországi programjuk zárásaként érkeztek a bíróságra, ahol polgári és büntető tárgyalásokba tekinthettek bele, és - az eljárások zavarása nélkül – kérdéseket tehettek fel.

Az épület és a benne folyó ítélkezési tevékenység bemutatását követően a kollégáknak dr. Katona Tibor büntető bíró, a magyar Európai Jogi Szaktanácsadók Szervezetének Koordinátor helyettese tartott számos fontos kérdésre kiterjedő előadást a magyar és az európai büntetőjog kapcsolatáról, különös tekintettel hazánk uniós csatlakozásának tízéves évfordulójára. Ezt követően dr. Ződi Zita ismertette a számok tükrében az ítélőtáblán folyó munkát, és a bírák ítélkezéshez kapcsolódó sokrétű szakmai tevékenységét. A látogatás tartalmas és információ-gazdag eszmecserével zárult.

A hónap végén másik francia delegáció is Szegedre látogat, a Brest-i és az Èpinal-i bírósági vezetők fogadásának előkészítése már megkezdődött.  

Szeged, 2014. május 15.