Hetedik jó gyakorlat börze: főszerepben a Debreceni modell

Az Országos Bírósági Hivatal ebben az évben már második alkalommal szervez jó gyakorlat börzét, amelynek elsődleges célja egy olyan fórum kialakítása, ahol a bírósági vezetők és az igazgatás iránt érdeklődő bíró kollégák személyesen oszthatják meg egymással tapasztalataikat, és közös együtt gondolkodással fejleszthetik tovább a már bevált módszereiket. 
 
A börze résztvevői most elsősorban a Debreceni Törvényszék által elsőként alkalmazott motivációs szervezeti modellt ismerhetik meg. A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával közösen kidolgozott rendszer többek között a korábbi szignálási rendet reformálta meg, és arányos munkaterhet vezetett be a bírák körében. Fontos része a támogató szakmai környezet, az inspiráló munkahelyi légkör kialakítása is. A modell központjában tehát az ember: a bíró, az igazságügyi dolgozó és ugyanígy az ügyfél áll. Az eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy alkalmazásával az időszerűség és a hatékonyság, s ezekkel szoros összefüggésben a dolgozói- és ügyfél-elégedettségen is érdemben tudott javítani a bevezetése. 
 
A jó gyakorlat börze célja a modell bevezetéséhez szükséges vezetői döntést megalapozó ismeretek megszerzésének támogatása. A kétnapos eseményen az ország számos területéről érkező résztvevők az első nap tematikus előadásokat hallgathattak meg a munkateher mérés aktuális helyzetéről, valamint a szervezeti modell bevezetésének folyamatáról. A délután folyamán csoportokban, személyes konzultáció keretében járták körül a modell bevezetésének technikai elemeit, és megvitathatták a vezetői, jogalkalmazói szinten felvetődő kérdéseket. Így többek között kitértek az arányos munkateher elérését megalapozó szignálási rendszer alkalmazásának kérdéseire is. Holnap a résztvevők azokat a modellbe beépített ösztönzési technikákat ismerhetik meg, amelyek hozzájárulnak a bíróság hatékony működéséhez.