Hivatalosan is lezárult a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos uniós eljárás

Az Európai Bizottság figyelemmel kísérte az új törvényi szabályozás megfelelő gyakorlati megvalósítását, és 2013. november 20-án elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország összhangba hozta a nemzeti jogszabályt az uniós joggal.

Korábban a nyugdíjkorhatár 70-ről 62 évre történő leszállítása 274 bírót és ügyészt érintett, ám a bizottság felszólításait követően Magyarország meghozta a szükséges intézkedéseket, és elfogadta a jogszabály szükséges módosításait – írja a bizottság közleménye. A kommüniké arra is kitér, hogy a márciusban elfogadott, új szabályok értelmében a nyugdíjazott bírák és ügyészek, ha úgy kívánták, visszakaphatták állásaikat és kártérítést is kaptak a nyugdíjazás és a visszahelyezés közötti időre.

Az Európai Bizottság kitért arra, hogy a bírák és ügyészek korhatárát az új szabályozás is csökkenti, ám fokozatosabban, hosszabb átmeneti idővel, 10 év alatt 65 évre, ami az általános nyugdíjkorhatár is lesz egyben. Az Európai Bizottság szerdai döntésével hivatalosan is megszüntette a Magyarország ellen 2012 januárjában, a bírák nyugdíjazása miatt indított kötelezettségszegési eljárást.

Forrás: MTI