Idén már több mint kétszázan jártak tárgyaláslátogatáson a Szolnoki Járásbíróságon

Az Országos Bírósági Hivatal által az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében 2012-ben meghirdetett, a fiatalok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítését, valamint az elkövetővé, illetőleg áldozattá válásuk megelőzését célul tűző ún. Nyitott Bíróság Program keretében idén már 195 diák és 11 pedagógus járt tárgyaláslátogatáson a Szolnoki Járásbíróságon.
 
A Nyitott Bíróság Programban a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont-egyeztetés alapján a bíróság jellemzően büntetőügyekben tartott tárgyalásain vehetnek részt, ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák és bírósági titkárok előadásait hallgathatják meg, perszimulációt tekinthetnek meg és azon városokban, ahol működik büntetés-végrehajtási intézet, börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.
 
A Program fontos eleme a tárgyaláslátogatás, melynek során a diákok megismerhetik a bírósági tárgyalás menetét és bepillanthatnak a bírák, ügyészek, ügyvédek munkájába. A tárgyaláslátogatás emellett prevenciós célokat is szolgál: a diákok ugyanis az iskolákkal történő előzetes egyeztetés eredményeként kifejezetten a gyakran fiatalok által, illetőleg a fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekmények tárgyában tartott tárgyalásokon vehetnek részt hallgatóságként.
 
 
 
A Program népszerűségét mutatja, hogy idén már 4 szolnoki iskola összesen 195 diákja és 11 kísérőtanára látogatott el a székhelyi járásbíróság tárgyalásaira. A legnagyobb érdeklődés a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája részéről mutatkozott, de érkeztek diákok a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából és az Aranyos Szeglet Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából is.
 
A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődést mutató iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé. A törvényszék Nyitott Bíróság Programmal kapcsolatos tájékoztató anyagát innen tölthetik le.