Idén is nagy sikert aratott a Múzeumok Éjszakája program a Szombathelyi Törvényszéken

A törvényszék 2015. június 27-én megtartott Múzeumok Éjszakája kapcsán 17 órakor nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Már a dr. Gáyer Gyula egykori királyi törvényszéki bíró, botanikus életútjáról szóló előadásra is szép számmal érkeztek érdeklődők, melynek kapcsán a törvényszék abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az utókorra kiemelkedő munkásságot hagyó jog- és természettudós leszármazottai is vendégeink voltak.

A 18.00 órakorkezdődő büntető és polgári  tárgyalásokra megtelt a bíróság épülete. A három tárgyalóteremben folyamatosan induló – mesék feldolgozására épülő – tárgyalásokon mindegyik perbeli szerepre bátran jelentkeztek a nézőközönségből. Az este folyamán egymás után indultak az épületet körbejáró, vezetett bírósági séták.

Kiemelkedő siker volt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által berendezett tárgyalóterem, mely egy emberölés bűntettének helyszínévé vált. Lehetőség volt a nyomokat megkeresni, ujjlenyomatot venni, adni, sőt a rendőr kollégák kereső kutyabemutatóval is készültek. Úgyszintén a látogatott tárgyalótermek közé tartozott a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által börtöncellává egyben kiállítóteremmé alakított tárgyalóterem. Az utolsó büntető tárgyalás 23.00 órakor indult, így a törvényszék jóval éjfél után zárta be kapuit.

A rendezvényen közel 750 látogató érdeklődött a bíróság által szervezett program iránt, melynek sikerességét az is jelzi, hogy a látogatók közül majdnem 400 fő a törvényszéken vette meg az egész éjszakás, városszerte több helyszínen belépésre jogosító karszalagot. A jó tapasztalatok alapján – amennyiben erre lehetőség nyílik – várhatóan jövőre is szívesen jelentkezik a törvényszék a rendezvényre.

Szombathely, 2015. július 6.