II. Alternatív Vitarendezési Konferencia

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) idén is megrendezi az Alternatív Vitarendezési Konferenciát 2017. szeptember 28-29-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában. 
 
A bírósági szervezet 2012 óta biztosít lehetőséget peres és nemperes eljárásokhoz kapcsolódóan alternatív vitarendezés, - bírósági közvetítés- ingyenes igénybevételére. A 2014. év végére a bírósági közvetítői hálózat teljessé vált, kiépült a képzési rendszer, minden nagyobb bíróságon elindult a bírósági közvetítői tevékenység. Ma már mintegy 130 bírósági közvetítő működik az ország több mint 70 nagyobb bíróságán. 2017. első félévében több mint félezer bírósági közvetítői eljárást folytattak le a magyar bíróságokon, amik közül 310 esetben megállapodást kötöttek a felek.
 
Az elért eredményeket igazolja, hogy az Európai Bizottság 2017-es Igazságügyi Eredménytábláján az alternatív vitarendezési módszerek használatának előmozdítása és ösztönzése terén a magyar bíróságok első helyen állnak. 
 
A II. Alternatív Vitarendezési Konferencián az alternatív vitarendezés gazdaságban betöltött szerepéről és a felsőoktatás nem bírósági vitarendezésre gyakorolt hatásáról is tárgyalnak a szakemberek. 
 
A kétnapos eseményen szó lesz egyebek mellett a kölcsönös érdekeket egyeztető alternatív vitarendezési megoldásokról és azok versenyképességéről, illetve a hazai alternatív vitarendezés oktatása terén meghatározó szerepet játszó jogi karok is beszámolnak az eredményeikről. 
 
A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.