Informatikai megoldások a bírósághoz való hozzáférés biztosítása során

A bírósági honlapok mind a nyilvanosság tájékoztatása, mind bírósági szakmai anyagok közzététele során fontos szerepet játszanak - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Balassagyarmati Törvényszék összbírói értekezletén.

A bírósághoz való hozzáférés biztosítása nem elsősorban az épületek könnyű megközelíthetőségét jelenti. Ehhez éppúgy hozzátartozik az állampolgárok szakszerű tájékoztatása, valamint a bírósági eljárásokban benyújtható beadványok elkészítését megkönnyítő formanyomtatványok hozzáférhetővé tétele.

A bíróságok központi honlapja - a http://birosag.hu weblap - 2013. január 1. napjával új formát öltött, ehhez kapcsolódóan valamennyi törvényszék honlapja - az OBH technikai segítségével - meg fog újulni. Az átalakítás során a cél az, hogy néhány hónapon belül minden törvényszék rendelkezzen az átláthatóságot biztosító, az igazságszolgáltatás szolgáltató jellegét is kifejező honlappal.

Mindenkinek a maga posztján kell előmozdítani a bíróságok tekintélyének növelését, ehhez pedig a bíróságok szakmai munkáját és igazgatását átlathatóan és hitelesen bemutató honlap megfelelő eszköz lehet.

2013. április 10.