Interjú a holland igazságügyi delegáció küldöttjeivel

Lieneke de Klerk az Oost-Brabanti Bíróság szóvivő bírája, valamint Annemiek Huigen a holland Bírósági Képzési és Oktatási Központ menedzsment fejlesztés lektora válaszolt a kérdéseinkre a Magyar Igazságügyi Akadémián tartott szakmai konzultáció utolsó napján. 
 
Milyen tapasztalatokat szereztek a munkalátogatás során?
 
Lieneke de Klerk: Az első benyomásom az volt, hogy milyen lelkesek a magyar kollégák és mennyire érdeklődnek a mondanivalónk iránt. Sok fontos kérdés hangzott el, így nagyon hasznosnak éreztem a közös találkozót. Bízom benne, hogy Önök számára is ugyanolyan hasznos volt.
 
Annemiek Huigen: Számomra meghatározó élmény volt, hogy a magyar delegáció milyen nagy számban és magas szinten képviseltette magát. Rendkívüli alázattal viseltettek a hivatásuk iránt és kiemelkedő fogadtatásban volt részünk a szervezők részéről. Sokat tanulhatunk az itteni teljes körű vendéglátásból.
 
 
Milyen hasonlóságokat és különbségeket látnak a két ország igazságügyi rendszerében? Milyen kihívásokkal kell szembenézniük?
 
Annemiek Huigen: Számos hasonlóságot láttam, többet is, mint amennyire számítottam. Nagy különbség ugyanakkor, hogy Magyarországon a bírák egész karrierjük során egy jogterülettel foglalkoznak, míg Hollandiában rendszeresen váltani kell legalább két jogterület között. Egy jogterületen eltöltött több évtized után elképzelhető, hogy csökken az adott bíró motiváltsága. A mi rendszerünkben is előfordul, hogy a bírák nem akarnak váltani, de a váltást követően mindig jó érzés tölt el bennünket, mivel megújulnak az energiáink, új képességeket és tudást szerzünk és egymástól is sokat tanulhatunk.
 
Lieneke de Klerk: Nagyon érdekesnek találtam, hogy mindkét ország igyekszik nagy hangsúlyt helyezni a közérthetőségre. Ezen a téren mindkét igazságügyi szervezet előtt komoly fejlődési lehetőség áll. Fontosnak tartom és örömmel láttam, hogy a milyen sok és különböző területeket lefedő képzést biztosít a bírák számára a Magyar Igazságügyi Akadémia, akik ezeket előszeretettel igénybe is veszik. Nálunk is vannak hasonló képzések, de sok kollégám nem szívesen vesz részt ezeken. Úgy látom, hogy a magyar kollégák sokkal lelkesebbek ezen a téren. Nagy örömömre szolgált, hogy láthattam, mennyire hasonló a magyar és a holland megközelítés a vezetőképzéssel kapcsolatban. 
 
 
Előadásában említette, hogy Hollandiában az elmúlt években megváltozott a sajtóhoz való hozzáállás és a szabályozási szemlélettől a motiválási szemlélet felé mozdultak el. Milyen eredményei és előnyei vannak ennek a változásnak?
 
Lieneke de Klerk: Úgy vélem, hogy a bíró kollégáim sokkal tudatosabban állnak a nagyközönséggel folytatott közvetlen kommunikációhoz. Érzékelik, hogy milyen fontos lehetőség, ha megkeresnek engem és tájékoztatnak az ügyükről és az ítéletükről. Így világosan el tudom magyarázni az ügyeket a média képviselőinek, közvetlenül válaszolhatok a kérdéseikre. Sokkal proaktívabbak vagyunk, számos sajtónyilatkozatot adunk ki, így a saját üzenetünket közvetíthetjük, nem kell megvárnunk, hogy a sajtó munkatársai az önálló értelmezésüket tárják az emberek elé. Úgy gondolom, hogy ez az elmúlt évek legfontosabb hozadéka. 
 
 
Az Önök véleménye szerint mi a legnagyobb kihívás a bírósági vezetőképzés terén? Hogyan látják a jövőt ezzel kapcsolatban?
 
Annemiek Huigen: Úgy vélem, hogy a jó vezetőknek bátorságra, összpontosításra van szükségük, valamint arra, hogy megértsék a szervezetet és annak igényeit. A legfőbb kihívás, hogy hogyan tudunk a jó bírókból jó vezetőket képezni, milyen támogatást tudunk nekik biztosítani az új szerepkörük betöltéséhez. Nagy paradigmaváltásnak tartom és hiszek benne, hogy a jó vezetők képesek az egész szervezetet a helyes irányba mozdítani, hiszen példát mutatnak a társaiknak, akik maguk is motiváltabban látják el így a saját feladataikat.
 
Mi a benyomásuk Budapestről?
 
Lieneke de Klerk: Rövid itt-tartózkodásunk alatt sajnos csak kevés időnk volt megismerkedni a várossal. Nagyszerű borokat kóstoltunk, meglátogattuk a Budai Várat és a Parlamentet, gyönyörű és romantikus helyszíneken jártunk. A családomnak is küldtem képeket Budapestről, valószínűleg velük is visszatérek még ide.
 
Annemiek Huigen: Nekem az volt a benyomásom, mintha már jártam volna itt. A város annyira otthonos, biztonságos, hogy rendkívül kényelmesen éreztem itt magam. Önöket is bármikor szívesen látjuk Hollandiában!
 
 
Budapest, 2017. május 4.