Interjú a THEMIS D elődöntőjében szereplő magyar csapattal

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű szakmai versenyének D elődöntőjét a Magyar Igazságügyi Akadémián rendezik meg. A háromnapos megmérettetésen összesen 10 nemzet csapata vesz részt. A magyar fogalmazókból álló csapatot a versenyen szerzett tapasztalataikról kérdeztük. 
 
Hogyan zajlott a mai verseny? Hogy érezték magukat? 
 
Mindenképpen megkönnyebbülést érzünk, végre túl vagyunk a megmérettetésen. Nagyon sokat készültünk a mai napra, heteken át gyakoroltuk az előadásunkat. Nagyon sokszor elpróbáltuk, hogy minél tökéletesebb legyen és minél nagyobb sikert érjünk el.  Úgy gondoljuk, hogy a mai versenyen kihoztunk magunkból a legtöbbet.
 
Mi volt a pályamunkájuk fő mondanivalója? 
 
A pályamunkánk során arra kerestük a választ, hogy mitől lesz valaki jó bíró. Mindannyian fogalmazók vagyunk. Azért választottuk ezt a témát, mert mindenképpen egy érdekes, testhezálló kérdésre szerettünk volna választ találni: Melyek azok a képességek, amelyek által mi majd jó bírók lehetünk? A hosszas kutatómunka után végül megállapítottuk, hogy nem lehet felsorolni a jó bíró valamennyi jellemzőjét. 
 
Mi volt a legnagyobb kihívás a verseny során? 
 
Mindig mindent elkezdeni nehéz. A prezentáció megtartása után kevésbé izgultunk, úgy éreztük, a kérdésekre már nyugodtan, higgadtan tudtunk válaszolni. Mind az opponensektől, mind a zsűritől kapott kérdésekre igyekeztünk kreatívan reagálni. Nem feltétlenül a tárgyi tudásunkra, sokkal inkább a saját véleményünkre, álláspontunkra voltak kíváncsiak.
 
Milyen tapasztalatokat szereztek a verseny során?
 
A versenyre felkészülés kezdettől fogva hatalmas élmény volt. Sokat kutattunk, fejenként közel 1000 oldalt olvastunk el angol nyelven. Írtunk egy 20 oldalas dolgozatot, előadást tartottunk, rengeteget gyakoroltunk. Megtanultuk, milyen fontos a csapatmunka, végig igyekeztük kiegészíteni egymást. Inspiráló maga a verseny is. Kiváló lehetőség a tapasztalatok cseréjére, elmondhatjuk egymásnak gondolatainkat, véleményünket. Ráadásul megismerhetjük más nemzetek álláspontját is. 
 
Mit üzennek a következő évben induló magyar csapatnak?
 
Nem az a legfontosabb, hogy hányadik helyen végzünk. Az élmény igazán fontos, amit kaptunk ettől a versenytől, illetve az arra való felkészüléstől. Kiválóan megszervezett versenyen vehetünk részt, köszönjük a szervezők támogatását.  A következő évben induló magyar csapatnak pedig azt üzenjük, hogy ne izguljanak, bátran fejtsék ki a versenyen az álláspontjukat. Ha felkészültek és elég mögöttes tudást gyűjtöttek össze, sikeresek lesznek.
 
 
A D elődöntőről szóló hír itt olvasható
 
Bővebb információk a THEMIS versenyről itt elérhetőek.
 
A 2017. június 6-9. között megrendezett, C elődöntőben szereplő magyar csapatról szóló hír magyar nyelven itt olvasható, angol nyelven pedig itt elérhető
 
A 2016-ban a THEMIS döntőbe jutó magyar csapatról szóló tudósítás itt megtekinthető.