Interjúsorozatból készült könyv a Tatabányai Törvényszéken

Padláslesöprések, Ítélet Párbajkódexből, Zűrös helyzetek, Fogalmazói fillérek, A papagájtenyésztő apasága, 1956 árnyai, Az öreg ávós százados kirúgatása, A GH lavórja, Szerelem a bíróságon, Anabázis, Pletyka – néhány történet azok közül, amelyeket az olvasó az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pályázati támogatásával a Tatabányai Törvényszék által frissen kiadott „Jegyzőkönyvön kívül” című interjúkötetből megismerhet.

Miért jó könyvet gyúrni egy interjúsorozatból?
 
Nem csak a Napóleonhoz hasonló férfiak – és természetesen nem csupán férfiak – érdemesek arra, hogy életük történetét megismerjük. A kötetben szereplő nyugalmazott bírák és igazságügyi alkalmazottak mindannyian élő hordozói olyan letűnt koroknak és eseményeknek, amelyekről sokunknak emlékei egyáltalán nem, olvasmányélményei pedig csak korlátozottan lehetnek.
 
A könyv az 1950-es évektől – a padláslesöprésektől – napjainkig mutat be bírói, igazságügyi alkalmazotti, ugyanakkor nagyon is emberi sorsokat. Az életutak mögött sokszor akarva-akaratlanul felsejlik az adott korszellem, a történeti háttér, amely – ha tetszik, ha nem – mindig hatással volt (és van is) a bírósági munkára.
 
Nyugalmazott munkatársak személyesen mesélt vagy leírt beszámolóit tartalmazza a kötet, szemléltetve némiképp a tézist, miszerint: „a bíró, illetve a bírósági dolgozó is ember”. 
 
Tatabánya, 2015. december 03.