„Ismerjük meg a bírósági közvetítést – gyakorlatorientált párbeszéd bíró és közvetítő között”

„Ismerjük meg a bírósági közvetítést – gyakorlatorientált párbeszéd bíró és közvetítő között” címmel tartott helyi képzést a Debreceni Törvényszék 2016. szeptember 16-án a törvényszék dísztermében. 
 
A törvényszék egy évvel ezelőtt regionális konferencia keretében igyekezett népszerűsíteni a 2012 őszétől igénybe vehető bírósági közvetítést, míg a mostani oktatás célja az volt, hogy Hajdú-Bihar megye polgári ügyszakos bírái és titkárai a már meglévő ismereteiket bővítsék.  
 
A rendezvényt Carmen Domocos, a Nagyváradi Törvényszék elnöke és kollégája, Loreley Emese Gajdo, polgári ügyszakos törvényszéki bíró is megtisztelte jelenlétével. 
 
Dr. Kahler Ilona, a törvényszék elnöke megnyitójában hangsúlyozta: a Debreceni Törvényszék elkötelezett a bírósági közvetítés mellett, melynek köszönhetően évről-évre, fokozatosan emelkedik az érkezett közvetítői ügyek száma. 
 
A képzés első előadásában dr. Kahler Ilona a bírósági közvetítés Európában kialakult eltérő modelljeit vázolta fel. A közvetítés romániai jogi szabályozását Loreley Emese Gajdo, a Nagyváradi Törvényszék polgári ügyszakos bírája mutatta be a megjelenteknek.  
 
Dr. Márku Mária, a Debreceni Járásbíróság csoportvezető bírája először dr. Birizdó Katalinnak, a Berettyóújfalui Járásbíróság bírájának, a bírósági közvetítés előnyeit felsorakoztató összegzését ismertette, majd a közvetítői képzés során szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg kollégáival.
 
A törvényszék bírósági titkárai-közvetítői – dr. Hegedűs Ildikó, dr. Veizer Yvette, dr. Nagy Ildikó, dr. Tóth Ágoston, dr. Pósa Gergely és dr. Bereczki Péter - két közvetítés-szimuláción keresztül mutatták be azt, hogy miként zajlik egy közvetítői eljárás, milyen módszereket, technikákat alkalmaznak a közvetítők az eljárás során. 
 
Dr. Sarkadi Anikó, a Debreceni Törvényszék Polgári Kollégiumvezetője zárszavában kiemelte: ahhoz, hogy a bírósági közvetítés a jelenleginél nagyobb teret kapjon, az ügyfelek tájékoztatása mellett szükséges az is, hogy a bírák elfogadják és javasolják a peres felek számára ezt az alternatív vitarendezési eljárást.
 
Debrecen, 2016. szeptember 20.