Ismét "kinyitott" a Kazincbarcikai Járásbíróság a gimnazisták előtt

A tavalyi sikeres előadásokat követően február 23-án a „Nyitott bíróság” program keretében a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulói ismét a Kazincbarcikai Járásbíróságra látogattak. 
 
A diákokat dr. Bendicskó György, a Kazincbarcikai Járásbíróság elnöke köszöntötte. Előadásában a jogászi munka mibenlétéről, a bírói hivatásról és a bíróságon végzett munkáról beszélt a hallgatóknak, majd kitért a bíróságok ítélkezésen túli, sokrétű tevékenységére: a közvetítői munkára, az áldozatsegítésre, és a tanúgondozásra is. Utóbbihoz kapcsolódva a tanúzási kötelezettségre vonatkozó szabályokat ismertette.
 
Dr. Kertész Gábor a Kazincbarcikai Járásbíróság elnökhelyettese érdekes, a fiatalokat érintő jogeseteken át mutatta be a fiataloknak a tárgyalótermekben folyó munkát, külön felhívva a figyelmet az internet, és a kábítószerek veszélyeire, és az ezzel kapcsolatos elővigyázatosság fontosságára.
 
Az előadások után a diákoknak lehetőségük nyílt a bíróság épületének megtekintésére, egy-egy tárgyalóteremben is látogatást tehettek.
 
A Miskolci Törvényszék és járásbíróságai fontosnak tartják, hogy a fiatalok minél szélesebb körben megismerjék a bíróságok ítélkezési és azon kívüli tevékenységét, ezért a jövőben is támogatni kívánják az erre irányuló törekvéseket.