IV. Bíróság és Kommunikáció Nemzetközi Konferencia

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az idén már negyedik alkalommal rendezett bírósági kommunikációval foglalkozó nemzetközi konferenciát 2016. október 13-14-én, amelyre 20 különböző országból több mint 100 vendég érkezett. A Magyar Igazságügyi Akadémián tartott szakmai fórumon neves külföldi és hazai előadók tartottak előadásokat, workshopokat. 
 
Az első konferenciát 2013-ban rendezte az OBH, azóta minden év októberében kerül sor erre a rendezvényre. A konferencia célja, hogy olyan interaktív szakmai fórum jöjjön létre, ahol a hazai és a külföldi bíróságok képviselői megismerhetik a nemzetközileg bevált kommunikációs módszereket, jó gyakorlatokat. 
 
Az OBH elnöke a konferencia megnyitóján George Bernard Shaw-t idézve elmondta: „ha egy kutya megharap egy embert, akkor az nem hír, de ha egy ember megharap egy kutyát, akkor az már hír”. Dr. Handó Tünde kiemelte: fontos, hogy a bíróságok életét érintő pozitív hírek is eljussanak a közvéleményhez. A nyilvánosság az igazságszolgáltatás felett álló társadalmi kontroll, nem mindegy, milyen kép alakul ki a bíróságokról. Tudják-e, mivel foglalkozunk, milyen célokat tűztünk ki és milyen eredményeink vannak?
 
 
A konferencián a bírósági PR erősítéséről és az új kommunikációs trendekről tartott előadást Merethe Eckhardt, a Dán Bírósági Igazgatási Tanács fejlesztési igazgatója, Gerard Tangenberg, az Észak-Hollandiai Bíróság elnökhelyettese, valamint William Valasidis, az Európai Unió Bíróságának sajtófőnöke. Mindannyian kiemelték, hogy a fiatalok – az új generáció – jogtudatosságra nevelése és megszólítása kiemelt feladat. Lényeges, hogy a bíróságok minden platformon tájékoztassák a nyilvánosságot, legyen az a Facebook, vagy a Twitter. Sonja R. West, a Georgiai Egyetem jogi karának professzora és dr. Rozsnyai Balázs, a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája mutatta be, hogyan lehet a bíróságokról és azok munkájáról az információt eljuttatni a nyilvánossághoz, úgy, hogy az a valóságot tükrözze. Bőhm Kornél, a Magyar PR Szövetség Kríziskommunikációs tagozatának elnöke előadásában gondolatébresztő videókkal szemléltette a bírósági kríziskommunikáció lehetőségeit és eszközeit.
 
A workshop keretén belül a résztvevők három csoportban, három helyszínen dolgozták fel az előadások anyagát, gyakorlati tanácsokat kaptak a mindennapi munkájukhoz.
 
A vendégek közösségi programokon is részt vehettek, megismerhették Budapest látványosságait. 
 
 
 
 
Budapest, 2016. október 14.