"Javultak a Balassagyarmati Törvényszék mutatói" - tudósított az összbírói értekezletről az MTI

Annak ellenére, hogy tavaly hat bírót mentettek fel, javultak a Balassagyarmati Törvényszék időszerűségi mutatói, gyorsabban fejeződnek be a perek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán a Nógrád megyei összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Handó Tünde hozzátette: a balassagyarmati testület a Fővárosi Törvényszék munkáját is segítette a múlt évben, az pedig, hogy két bírója kirendeltként dolgozik a Kúrián, segíti az egységes joggyakorlat megjelenését. Példaként említette a hitelszerződésekkel kapcsolatos ügyeket.

Annak kapcsán, hogy a Balassagyarmati Törvényszék az ország második legkisebb bírósága, az OBH elnöke azt mondta: mivel a bírók gyorsabban vitatják meg az újonnan érkező ügyekben felmerülő jogi problémákat és hamarabb tudnak elsőként döntéseket hozni, akár olyan döntések is születhetnek, amelyek az országban is irányadók lehetnek.

Handó Tünde példaértékűnek nevezte a Balassagyarmati Törvényszék belső, Barsi József sajtószóvivő által szerkesztett és működtetett honlapját, amelyet be is mutattak már az ország bírói karának és szóvivőknek.

Mint mondta, arra törekszenek, hogy a törvényszékeknek legyen külső internetes felületük is, bárki láthassa az állásfoglalásokat, a tárgyalások időpontját, illetve olyan tájékoztatókat találjanak az ügyfelek, hogy például mit kell tenni, ha valaki tanúként kap idézést a bíróságra.

Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke közölte: országosan is kiemelkedő, hogy az ügyek 94 százalékát egy éven belül be tudják fejezni.

Elmondta, hogy a nyitott bíróság programja keretében tavaly három eseményt szerveztek, ezeken 122 diák vett részt. Osztályfőnöki órán tartott előadás mellett lehetővé teszik tárgyalások látogatását, a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnel kötött megállapodás értelmében pedig elítéltekkel is beszélgethetnek a diákok.

Fazekas Sándor, az egy éve működő Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke elmondta: az OBH elnökének szabályzatait, határozatait minden esetben véleményezte a tanács, és a tanács által megfogalmazott véleményeket minden esetben figyelembe vette az OBH elnöke.

Kitért arra is, hogy az OBT üléseiről készült jegyzőkönyvek, valamint a legnagyobb jelentőségű elvi döntéseket tartalmazó jegyzőkönyvek hozzáférhetők az interneten, a tanács tevékenysége nyitott.

MTI 2013. április 10.