Jó gyakorlat börze a panasznapról

A panasznapi ügyintézésben is lényegi változásokat hozott az ez év elejétől hatályos új Polgári perrendtartás (Pp.). Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ezért 2018. április 10-11-én, Siófokon ebben a témában tartotta az idei első jó gyakorlat börzét. A börzén országosan, a járásbíróságitól az ítélőtáblai szintig képviseltették magukat bírósági vezetők, bírák és igazságügyi alkalmazottak.
 
 
Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése stratégiai cél. A jogszabályváltozás számos kihívás elé állítja a bíróságokat, ami a megnövekedett panasznapi ügyfélforgalomban is érzékelhető. Fontos a hatályos jogszabályok alapján a panasznap funkciójának, kereteinek átgondolása.
 
 
A börzén részt vevők megfogalmazták, hogy a jogszabályváltozás következtében a panasznap szerepe jóval szűkebb, mint korábban volt. A bíróság csak a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelek új Pp.-ben meghatározott kereseteit és nyilatkozatait rögzítheti. Erről az ügyfeleket, a társhatóságokat és a bírósági alkalmazottakat egyaránt megfelelően tájékoztatni kell és a jogintézménynek új nevet is kell adni ahhoz, hogy a változás könnyen bekerüljön a köztudatba.