"Jobb az országos átlagnál" - összbírói értekezlet Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Az elmúlt évben sikerült megőrizni az ítélkezés hatékonyságát, az országos átlagnál jobbak a mutatóink - adta 2012 rövid értékelését dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke.
Hétfőn tartották a Zala megyében működő bíróságok elmúlt évét értékelő összbírói értekezletét.

Dr. Magyar Károly példaként említette, hogy a járásbíróságokon a polgári perek átlagosan 5 hónap alatt fejeződnek be. A törvényszéken tárgyalt fellebbezett büntetőügyek pedig másfél hónap alatt lezárulnak. Az időbeni hatékonyság, a gyorsaság mellett a szakszerűséget jelzi a fellebbezések alacsony aránya. Ez a helyi bíróságokon például a büntetőügyekben 16,7, polgári peres ügyekben 9,7 százalékot ért el, és többnyire nem vezettek eredményre, ami az ítéletek megalapozottságát mutatja. Mindezt a folyamatosan változó jogi környezetben, amit csak rendszeres oktatással, képzéssel lehet biztosítani, hívta fel rá a figyelmet dr. Magyra Károly.
Az értekezleten részt vett az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Handó Tünde is, aki szintén kiemelte, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék országosan első a befejezett tárgyalások számát illetően, a bírók felkészültsége és ügyforgalmi adatai révén pedig kiemelkedő szerepet játszik az áthelyezett ügyekben is. Tavaly az országban 42 kiemelt ügyet helyeztek át, Zalaegerszegen ebből ötöt tárgyaltak, három polgári ügyet már le is zártak, egy polgári és egy büntetőügy tárgyalása tart még most is. Az elnök felhívta rá a figyelmet: újonnan ügyekről van szó, amelyek áthelyezését az illetékes törvényszékek kezdeményezték leterheltségük miatt. A döntésben pedig nem bíróhoz rendelik az ügyet, hanem bírósághoz, tehát befolyástól mentes a döntés. Mint mondta, a már letárgyalt polgári ügyekben a peres felek elégedetten nyilatkoztak az eljárás gyorsításáról.

Handó Tünde a bírák továbbképzéséről szólva megemlítette, ez még nem kötelező, de tavaly közel hatezer bíró és bírósági titkár vett részt központi oktatásokon, képzéseken. E körből pedig ez év első félévben már 4500-an vesznek részt az oktatásokon, hogy egyebek mellett az alaptörvény, a büntető törvénykönyv, a szabálysértési törvény vagy az új munka törvénykönyve kapcsán naprakész legyen a felkészültségük. Az egyes bíróságok terhelésnek kiegyensúlyozására tavaly 380 bírósági titkár és ügyintéző került a bíráskodás rendszerébe. Közülük nagyon sokan a legleterheltebbnek számító Fővárosi Törvényszék  munkáját segítik. Az ügyforgalmi adatok azt mutatják, hogy az új bírósági titkárok és ügyintézők révén kisebb a bírók terhelése, rövidebb időn belül tűzik ki az első tárgyalást, mutatott rá Handó Tünde.

Az összbírói értekezletről készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.

Arany Gábor

2013. április 9., zaol.hu/Zala Megyei Hírek